Liderul grupului PPE în Parlamentul European Manfred Weber a solicitat Guvernului României să urmeze exemplul Executivului estonian și să nu mai propună comisar european interimar, pentru restul de mandat.

„Salutăm decizia guvernului estonian de a nu propune comisar european interimar pentru restul de mandat, evitând astfel irosirea inacceptabilă a banilor contribuabililor. Acum cerem Guvernului român să procedeze la fel. Procesul de aprobare trebuie oprit”, a scris Manfred Weber, marți, pe Twitter.

Președintele Comisiei CONT Monica Hohlmeier i-a transmis, săptămână trecută, o scrisoare președintelui PE David Sassoli în care îi transmite că nu ar trebui să accepte numirea celor doi comisari interimari, printre care și Ioan Mircea Pașcu. Ea a invocat faptul că ar fi costuri de 2 milioane euro pentru ambii comisari.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va anunța, marți, componenţa Colegiului comisarilor europeni. Rovana Plumb este propunerea României pentru funcția de comisar european, propunere acceptată de președintele CE.

Ursula von der Leyen va anunța și portofoliile pentru comisarii europeni. Aceștia urmează să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în perioada 30 septembrie - 8 octombrie, potrivit publicației Le Monde.