Titlu alarmant pe net („Pensionarii”): „Ce reacții adverse a avut Florin Cîțu după a treia doză de vaccin. E foarte grav! Declarații cutremurătoare făcute de premier.” Citesc toată știrea: stupoare! Nici o vorbă despre vreo reacție adversă, ori despre ceva „foarte grav”, nici urmă de o „declarație cutremurătoare”. Aflăm doar că ex-premierul „a primit duminică a treia doză de vaccin la Spitalul militar.” Atât și nimic mai mult! Un titlu-minciună-gogonată deci, ca atâtea altele ce proliferează în vălmășagul informațiilor pe net cu intenția clară de a determina, prin fraudă, obținerea clicului ce ar mai împlini cifrele audienței postului respectiv.

Și suntem absolut făr-de apărare în fața acestor măgării gazetărești: înșelați cu nerușinare, n-avem cui reclama – iar de-am avea, la ce bun am face-o, câtă vreme nu pare a exista temeiul legal în virtutea căruia să pretindem sancționarea unor astfel de fapte evident anti-sociale. Vorbind despre delictul de înșelăciune, Legea nr. 286 (art. 244) amintește de „inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine ori pentru altul un folos patrimonial injust.” Greu să dovedești că amintitul clic sustras evident ilicit ți-a produs ție o pagubă personală aptă să-ți confere temei legal și calitate procesuală, și mai greu de stabilit identitatea celui pe care-l reclami, adresa și celelalte date necesare înaintării unei plângeri, ori chiar a unui simplu denunț.

Codul Penal vorbește despre „fapte comise cu viclenie”, continuând cu „autorii unor astfel de infracțiuni dovedesc, de regulă, abilitate, inventivitate, și o deosebită capacitate de persuasiune”, numai că fraudarea prin titluri mincinoase nici gând s-o ia în seamă – poate și pentru că, la data alcătuirii Legii, dezmățul pe net nu luase chiar proporțiile de azi. Este evident că legislația nu oferă protecție: o fi delictul de înșelăciune pedepsit sever (închisoare de la șase luni la trei ani), dar parșiva minciună din titluri, flagrantă, premeditată și viclean ticluită, pare a nu interesa legiuitorul – „gura lumii e slobodă!” Și câtă vreme minciuna stă comod cu televiziunile la masă, poate că numai un organism similar CNA, destinat depistării și sancționării abaterilor grave de la etica gazetărească în conceperea și manevrarea serviciului de știri, ar mai potoli râvna alarmiștilor mincinoși și făr-de scrupule!

Vă mai amintiți scandalul de la meciul de la Paris Bașakșehir-PSG? Jucătorii turci, extrem de revoltați fiindcă arbitrul (de rezervă) Colțescu a utilizat sintagma „rasistă” «ăla negru», au întrerupt meciul și au părăsit terenul. Scandal imens, reacții vehemente de condamnare a bietului Colțescu, inclusiv, de-a dreptul grețos, din partea oficialităților române, ba chiar și din partea ministrei sporturilor din Franța (de, româncă fiind și ea…). Dar cei mai gălăgioși au fost turcii, în cap cu președintele Erdogan („Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo (…) și cred că UEFA va face demersurile necesare.”) Ei bine, UEFA le-a făcut și Colțescu a fost declarat nevinovat. Dacă nu și-ar fi manifestat atât de repede și de apăsat dezavuarea nevinovatului Colțescu, forurile noastre sportive ar fi putut, după verdictul UEFA, contra-ataca, pretinzând scuze, daune reparatorii ș.a.m.d. Dar dacă ești umil, cu șira spinării aplecat-înțepenită și făr-de sânge în instalații, mori cu zile, cu dreptatea legată de gât!

În presa franceză Halep și Begu au fost făcute țigănci, UEFA n-a reacționat când, la Praga, (juca CFR Cluj) tribunele au strigat în cor tot meciul „țiganii, țiganii!”, în 1994, când România a umilit la fotbal Argentina, o agenție de știri titra „Hagi și șatra lui au învins Argentina!” ș.a.m.d. Citez din presa ultimei săptămâni: „Internaționalul român Moruzan a marcat golul victoriei în etapa din campionat dinaintea pauzei competiționale, iar după meci colegul său, Alpaslan Ozturk, a publicat o imagine alături de Moruțan, cu mesajul «Bravo, găină»,iar pe fundal rula melodia turcă, „Țiganul meu". Presa din România și fanii lui Moruțan au considerat deplasat gestul făcut de Ozturk, iar jucătorul celor de la Galatasaray a primit numeroase mesaje prin care i s-a transmis să își ceară scuze pentru acest gest.” Rezultatul: nici tu scuze, nici regrete. Ia să-l fi făcut Moruțan țigan pe Ozturk, nu sărea ca ars până și Erdogan?