Profesori și studenți ai Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, precum și iubitori ai scrisului s-au adunat ieri în cadrul bibliotecii instituției de învățământ superior sucevene, la lansarea unui volum ce poartă semnătura prof. univ. dr. Vania Atudorei. Apărută la Editura ”Junimea” din Iași, cartea intitulată ”Jurnal de întâlniri excepționale” adună între coperțile sale interviuri realizate de autor de-a lungul timpului cu mari personalități românești de pretutindeni.

Reprezentând o importantă personalitate din domeniul microbiologiei farmaceutice și al farmacologiei, profesorul Vania Atudorei s-a stabilit de ani buni în Canada, fiind astăzi microbiolog federal al RMCCM (Registered Microbiologist of Canadian College of Microbiologists) și supervizor al Departamentului Farmaceutic al Eurofins, Montreal, cu dublu doctorat în microbiologie, în Elveția și Canada, și cu o experiență de peste 40 de ani.

Amfitrionul acestei întâlniri și ce-a care a vorbit audienței despre volumul realizat de invitat a fost prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, care în deschiderea evenimentului a spus: ”Eu văd această carte ca un pretext al întâlnirii noastre de astăzi, care depășește cu mult barierele paginilor unei cărți, pentru că interesele noastre comune depășesc conținutul acestei cărți superbe.” După prezentarea copleșitoarei bibliografii a autorului, care a realizat multe, în spații diferite, având o experiență  profesională impresionantă și îndeplinind de-a lungul carierei sale numeroase înalte responsabilități în domeniul cercetării științifice, descrierea s-a îndreptat asupra volumului lansat de prof. univ. Vania Atudorei.

 

O carte adresată tuturor generațiilor de cititori

Autorul a reunit în această carte, fără a le ierarhiza, valori ale spațiului românesc și canadian în egală măsură, care i-au marcat existența. ”Sufletul savantului Vania Atudorei se dezvăluie cititorului în această carte de literatură, deoarece stilul și cele 100 de personaje te trimit obligatoriu la literatură, ceea ce se spune aici fiind strict autentic. E ca o carte de istorie și memorialistică, deoarece aceste personaje au trăit în această perioadă de 50 de ani. Ea reprezintă un ghid cultural românesc cu personalități unele neștiute, altele uitate și poate reprezenta un discurs științific până la urmă, prin organizarea ei extrem de riguroasă, modelele fiind grupate pe domenii artistice, religioase, prezențe românești și canadiene, interpreți străini, mari descoperiri științifice, printre politicieni și diplomați și altele. Această carte reprezintă un minunat studiu pe un corpus de limbă, de interviuri, pe care o voi oferi spre studiu studenților noștri. Profesorul Atudorei se adresează în această carte celor tineri sau mai puțin tineri, generațiilor actuale, dar și generațiilor viitoare, pentru că această carte este o carte a modelelor”, a spus moderatorul evenimentului, prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu.

O carte scrisă în manieră optimistă, pozitivă, care reprezintă un ecou demn de urmat de către tinerii aflați în formare. Se vorbește despre reușită, despre succes, despre educația solidă și rezultatele ei, fiind un exemplu de îndemn pentru noua generație. O carte a modelelor românești și canadiene, o punte între cele două spații, România și Canada.