Municipiul Fălticeni s-a înfrăţit cu oraşul lituanian Kedainiai. Semnarea protocolului de colaborare între cele două oraşe a avut loc ieri, la Primăria Fălticeni, într-o şedinţă festivă a deliberativului local. La şedinţă au fost prezenţi primarii din Fălticeni şi Kedainiai, Cătălin Coman, respectiv Valentinas Tamulis, prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, deputatul Alexandru Rădulescu, consilieri locali şi mai mulţi şefi de instituţii fălticenene.

În debutul şedinţei, primarul Cătălin Coman a declarat că semnarea acestui parteneriat este importantă atât pentru municipiul Fălticeni, cât şi pentru întreg judeţul Suceava. Cătălin Coman a precizat că oraşele Fălticeni şi Kedainiai au foarte multe lucruri în comun şi şi-a exprimat convingerea că această relaţie de parteneriat se va dezvolta extrem de mult în mai multe domenii de activitate. „Kedainiai este un oraş frumos, de dimensiuni apropiate cu municipiul Fălticeni, atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie, cu oameni frumoşi şi primitori. Consider că avem foarte multe lucruri în comun şi vrem să dezvoltăm această relaţie de prietenie şi de înfrăţire, de la cel mai mic nivel, poate chiar de la copiii de şcoală gimnazială şi apoi în toate domeniile de activitate”, a spus Cătălin Coman.

El a subliniat că parteneriatul cu acest oraş lituanian a fost încheiat şi ca urmare a faptului că în această localitate există un colegiu înfiinţat de fiica domnitorului Vasile Lupu, Maria Lupu, care în anul 1645 s-a căsătorit cu un vestit nobil care avea reşedinţa în Kedainiai, Jonusas Radvila. După semnarea acordului de parteneriat, primarul din  Kedainiai, Valentinas Tamulis, a amintit şi el de căsătoria dintre Maria Lupu şi nobilul lituanian, el precizând că această colaborare dintre cele două oraşe reprezintă „o continuare a istoriei, pe care astăzi o apreciem”. „În acelaşi timp creăm o istorie nouă, o imagine a viitoarei cooperări între Fălticeni şi Kedainiai”, a spus Tamulis.

Primarul din Kedainiai a subliniat faptul că este o mare onoare pentru el să poată încheiat acest parteneriat cu municipiul Fălticeni. „Legătura istorică dintre nobilul lituanian Jonusas Radvila şi domniţa Maria Lupu a făcut posibilă crearea unui dialog cultural între două oraşe, între două ţări. Sunt convins că împreună vom găsi cele mai bune modalităţi pentru dezvoltarea unor relaţii economice, pentru cooperare în domenii precum educaţie, sănătate, turism sau industrie. Istoria oraşului Kedainiai datează din secolul XIV şi unul dintre cele mai comune adjective folosite pentru a descrie oraşul este multicultural. Deci este extrem de important că oraşul Fălticeni a aderat la grupul oraşelor partenere cu Kedainiai pentru a menţine acest multiculturalism”, a spus Valentinas Tamulis.

 

Cătălin Coman a primit de la Valentinas Tamulis un tablou din ceramică şi aur simbolizând „podul prieteniei”

În final, el i-a dăruit primarului din Fălticeni un tablou făcut în aur, care simbolizează un pod al prieteniei dintre cele două oraşe. „Ne bucurăm că suntem împreună pe acest pod al prieteniei şi al uniunii”, a spus Tamulis, care a adăugat că tabloul este realizat de un meşter din Kedainiai, fiind confecţionat din aur şi ceramică.

Invitat să ia cuvântul, prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, a subliniat faptul că este extrem de important că în acest parteneriat un accent deosebit este pus pe partea de educaţie şi pe înfrăţirea dintre unităţile de învăţământ din Fălticeni şi Kedainiai. „În felul acesta se asigură o sustenabilitate pe termen lung a acestei colaborări şi va fi ca o predare de ştafetă către copii, cei care vor duce mai departe ceea ce dumneavoastră construiţi acum”, a declarat Mirela Adomnicăi.

La rândul său, deputatul Alexandru Rădulescu a spus că cele două oraşe se aseamănă şi prin faptul că au avut o evoluţie comună, ambele trecând printr-o orânduire socialistă, apoi printr-o perioadă de tranziţie, el considerând că în prezent „au nevoie cele două administraţii una de alta pentru a evolua pentru a ajunge acolo unde îşi doresc locuitorii”. „Am văzut în Kedainiai un model de bune practici în domeniul administrativ, dar şi în relaţia cu asistenţa socială, cu activitatea culturală, cu sportul, cu tineretul şi cu urbanismul local. Şi sunt convins că şi oaspeţii noştri din Kedainiai vor găsi în Fălticeni foarte multe lucruri interesante şi bune de adaptat la ei în ceea ce face administraţia locală. Combinând cele două experienţe, fiecare din cele două oraşe va ieşi în câştig”, a mai spus Alexandru Rădulescu.

La finalul ceremoniei, primarul din Fălticeni le-a oferit cadouri partenerilor din Lituania.