Evoluția epidemiologică pozitivă din județul Suceava, din ultimele săptămâni, este reflectată nu doar de numărul mai scăzut de pacienți COVID-19 din spitalele sucevene, comparativ cu lunile precedente, ci și de poziția ocupată de județul Suceava în clasamentele naționale din perioada 1-27 iunie. Avem în vedere atât numărul de cazuri înregistrare la mia de locuitori, cât și numărul total de cazuri înregistrate în această lună. Astfel, cu 0,73, Suceava ocupă locul 4 în ce privește numărul de noi cazuri la mia de locuitori, în perioada 1-27 iunie, după Vrancea cu 1,20, Brașov cu 1,16 și Argeș cu 0,78.  Dacă se analizează numărul total de cazuri noi din luna iunie, adică 454 de cazuri noi, Suceava este pe locul 3, după municipiul București, care are 991 cazuri noi, și județul Brașov, cu 643.

Distribuția numărului de cazuri noi COVID-19 la mia de locuitori pentru perioada 1-27 iunie este reprezentată pe harta de mai jos (figura 1) pentru fiecare județ din România, realizată împreună cu conf.univ.dr. Ionuț Cristea, prin prelucrarea datelor oficiale publicate de Grupul de Comunicare Strategică, pe www.mai.gov.ro.

O situație alarmantă se înregistrează în Republica Moldova, unde numărul de cazuri a crescut cu 7.720 în perioada 1-27 iunie, comparativ cu o creștere de 6.625 de cazuri în România, în aceeași perioadă. Aceasta, în condițiile în care populația rezidentă în România este de 7 ori mai numeroasă decât cea rezidentă în Republica Moldova. Situația din Republica Moldova a fost obținută prin prelucrarea datelor oficiale publicate de www.msmps.gov.md.  Menționăm că mai mult de 1000 dintre studenții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava provin Republica Moldova, ceea ce ne determină să monitorizăm cu atenție și situația epidemiologică de acolo și să-i consiliem în această perioadă mai dificilă.

 

Rata de transmitere a virusului în județul Suceava este subunitară

O analiză avansată a datelor existente poate genera și o estimare a ratei efective de transmitere a virusului (Rt) la nivelul județelor din România, indicator folosit și în țările din vestul Europei și din America de Nord pentru a determina perspectiva de evoluție a pandemiei. Intuitiv, rata de transmitere Rt reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz, putând astfel estima că o rată de transmitere supraunitară indică perspectiva de creștere a epidemiei, o rată de transmisie subunitară indică faptul că epidemia se află în scădere. O rată de transmisie apropiată de 1 indică o anumită perspectivă neutră în ce privește evoluția epidemie.

Modelul implementat împreună cu șef lucrări dr. Cătălin Roibu a folosit anumite distribuții statistice standard la nivel internațional pentru perioada de incubație a infecției COVID-19, durata dintre apariția simptomelor și raportarea cazurilor, precum si pentru timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți. Rezultatele obținute pentru județele României la data de 26 iunie sunt prezentate în figura 2, atât pentru rata cea mai probabilă de transmitere, cât și pentru intervalul potențial de variație a acesteia. 

În județul Suceava, se estimează o valoare de 0,73 a ratei de transmitere a virusului (cu un interval potențial de variație între 0,1 și 1,3), ceea ce oferă o perspectivă pozitivă cu privire la evoluția pandemiei în zonă pentru perioada imediat următoare. Pentru aceste simulări au fost folosite și date centralizate pe pagina web coronavirus.casajurnalistului.ro.  Subliniem faptul că aceste perspective la nivel județean au ca referințe situațiile curente din județele respective (ilustrate, spre exemplu, în harta de la figura 1) și trebuie interpretate în contextul specific. O variantă actualizată a modelului, incluzând și o validare pe baza datelor și rezultatelor din SUA, se află în curs de implementare la USV.

În concluzie, județul Suceava a ieșit din topul infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 în luna iunie și există perspective pozitive cu privire la evoluția pandemiei în zonă. (prof. univ. dr. Mihai DIMIAN, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava)