Corpul omenesc și-a creat un mecanism impresionant prin care se protejează de agenții patogeni externi și de răul pe care i-l provocăm uneori singuri. În condiții normale, sistemul imunitar intră în funcțiune pentru a combate o amenințare numai atunci când este nevoie. Exact ca niște paznici care vin în ajutor în caz de pericol – fie că este vorba de o amenințare din exterior, fie de un dezastru interior. Din nefericire, ca efect al stresului din ce în ce mai mare, al nutriției inadecvate, al toxinelor din mediul înconjurător și al lipsei exercițiilor fizice care caracterizează modul nostru modern de viață, sistemul imunitar este întotdeauna în alarmă. Și întocmai ca și gardienii, după o luptă constantă și prelungită, sistemul imunitar obosește și cedează. În acest moment, pot apărea două scenarii nefericite. La unii oameni, sistemul imunitar este suprasolicitat și își pierde aptitudinea de a face diferența dintre organism și intrus. Începe să atace organe, țesuturi și celule, generând boli autoimune cum ar fi lupusul, artrita sau astmul. În cel de-al doilea scenariu, sistemul imunitar cedează și devine prea slab pentru a răspunde cu suficientă forță unui agent care invadează organismul, lăsându-l vulnerabil în fața infecțiilor și bolilor.

În medicina tradițională chineză, imunitatea se bazează pe mai mulți factori-cheie. Esența rinichiului sau vitalitatea servește ca sursă de energie tuturor organelor din corp și furnizează combustibilul necesar pentru toate funcțiile metabolice. Rețeaua splină-pancreas-stomac sau sistemul digestiv gestionează absorbția și distribuția nutrienților vitali în trup. Plămânii guvernează energia de apărare a organismului și sunt responsabili pentru a ne proteja de patogenii externi. Ficatul gestionează reacțiile neurologice și stimulează fluxul de energie. Aceste organe trebuie să funcționeze la unison  pentru ca imunitatea organismului să funcționeze bine. Un mod de viață nesănătos poate afecta esența rinichilor, iar o alimentație prost aleasă, combinată cu stres și tulburări emoționale, poate dăuna sistemului digestiv și absorbției. Infecțiile și inflamațiile cronice diminuează rezervele de energie ale organismului. Toți acești factori conlucrează pentru a crea afecțiunea complexă denumită imunitate scăzută.

Cea mai frecventă formă a deficitului de imunitate pe care o întâlnim se bazează pe sindromul oboselii cronice, care este de obicei rezultatul infecțiilor cronice virale care îl lasă pe pacient cu o imunitate slabă. Cei care apelează la remediile și terapiile medicinei tradiționale chineze, majoritatea suferinzi de deficit de imunitate, revin la activitățile lor normale după ce au beneficiat de ședințe de acupunctură și de terapie cu plante, de schimbări în alimentație care să le stimuleze imunitatea, de modificări ale modului de viață și de exerciții pentru minte și corp. În cadrul programului terapeutic, regimul alimentar ocupă o poziție centrală.

Printre alimentele care întăresc imunitatea se numără legumele, cum ar fi broccoli, conopida, varza de Bruxelles și cea obișnuită; ciupercile, ca de exemplu shiitake, maitake, urechile de lemn și reishi; legumele rădăcinoase precum morcovii, batatele, cartofii dulci și ridichile; cerealele precum orezul brun, ovăzul, quinoa și amarantul, dar și fructe ca afinele, merișoarele și zmeura.

Anumite ierburi și condimente, precum oregano, semințele de coriandru, rozmarinul, salvia, menta, ghimbirul, usturoiul, arpagicul, ceapa și șofranul de India pot înviora sistemul imunitar.

Este indicat să evităm zahărul, pentru că acesta dăunează sistemului imunitar. Acest lucru e valabil și pentru băuturile carbogazoase și sucurile îndulcite. Cele mai multe produse lactate ar trebui evitate, pentru că tind să producă spută. Excesul de spută indică o reacție alergică, iar aceasta perturbă sistemul imunitar și îi scade eficiența în combaterea infecțiilor. Alcoolul, cafeaua, alimentele prăjite în ulei și cele grase, precum și cele reci ar trebui evitate sau reduse în mare măsură. Pentru a ne întări imunitatea este indicat să facem zilnic băi fierbinți, să mâncăm cucurma, cuișoare, carob, pătrunjel și usturoi crud. Zilnic trebuie să avem minim 8 ore de somn odihnitor și să consumăm ulei de cătină, astragalus, ulei de in, ulei de chimen negru, pudră de orz verde, extract de arnică, preparate pe bază de echinaceea, mangosteen și polen de albine uscat sau crud.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com