Cele 14 persoane arestate în dosarul șpăgilor de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava își vor petrece Crăciunul în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului. Magistrații de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava au analizat ieri contestațiile formulate de toți inculpații, iar astăzi au decis să le respingă. Soluția de azi este definitivă și nu mai poate fi contestată.

Cele 14 persoane arestate sunt 8 funcționari ai Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, respectiv comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, fost șef al structurii, Cristian Blîndu, Paul Alexandru Butnariu, Nicolae-Cezar Macoviciuc, Iulian-Florin Mihăescu, Leon-Ionuț Mihăescu, Anamaria Pascal și Gheorghe Ionel Perijoc, un ofițer al Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Suceava, Mihail Martin, dar și alte cinci persoane, cei mai mulți dintre ei instructori pe la diferite școli de șoferi din județ, anume Florin Bolohan, Silviu Lucian Pandelea, Costică Boicu, Ionică Mirăuță și Radu Popovici.

Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul teritorial Suceava, gruparea a fost constituită și era condusă de comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

În marea majoritate a situațiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiași zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu “albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuț, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută.