Premierul și președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a declarat că România își respectă angajamentul de reducere a deficitului public. Nicolae Ciucă aarătat că execuția bugetară este o radiografie corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni ale acestui an.

„România își respectă angajamentul de reducere a deficitului public, acesta fiind pe primele șase luni 1,71% din PIB, față de 2,86%, cât era în aceeași perioadă din 2021. Așa cum ne-am asumat, am îmbunătățit colectarea și am ajuns la 8,1%, faţă de 7,5% din PIB anul trecut. Veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 14,3%, menţinându-se sub nivelul de creștere a veniturilor”, a explicat prim-ministrul României.

El a adăugat că în zona fondurilor europene absorbția a crescut cu 16,4%, raportat la perioada similară a anului trecut. „În pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB”, a precizat Nicolae Ciucă. El a subliniat faptul că în centrul tuturor deciziilor pe care le ia Guvernul în aceste vremuri stă interesul românilor și interesul țării.