Inspectorii Gărzii Forestiere Suceava l-au sancționat cu peste 175.000 lei (35.000 euro) pe un agent economic care folosea la producție lemn fără acte, care nu se regăsea în gestiune.

„Gaura” de 160 metri cubi de cherestea rășinoase a fost identificată de către Garda Forestieră Suceava în perioada 09.11.2022-20.01.2023, pe baza informațiilor deținute cu privire la trasabilitatea materialelor lemnoase.

În baza acestora s-a demarat o acțiune de verificare împreună cu lucrători de poliție din cadrul IPJ Neamț - Serviciul Ordine Publică, la punctele de lucru a doi operatori economici (unul dintre ei având sediul social pe județul Suceava), situate pe raza localității Trifești, județul Neamț.

“Punctele de lucru ale celor doi operatori economici în cauză nu sunt delimitate între ele, iar materialul lemnos era amestecat, ceea ce a făcut dificilă efectuarea verificărilor.

Astfel, s-a constatat pentru unul din operatorii economici o lipsă nejustificată în gestiune ce totalizează 161,71 mc lemn de lucru cherestea rășinoase, sens în care s-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amendă în valoare de 30.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a respectivei cantităţi de materiale lemnoase, stabilindu-se pentru aceasta o valoare de 140.688 lei. În plus, au mai fost sancționate două aspecte contravenționale: nedelimitarea între cele două puncte de lucru ale celor doi agenți economici care-și desfășoară activitatea în aceeași incintă și faptul că s-au constatat avize la care din fotografiile atașate în aplicația SUMAL 2.0 nu se poate distinge/focaliza încărcătura”, a explicat inspectorul-șef al GF Suceava, Mihai Gășpărel.

În total, în urma acțiunii de control, s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 35.000 lei și s-au confiscat materiale lemnoase cu o valoare de 140.688 lei.

Pentru cel de-al doilea operator economic verificările nu au fost finalizate, fiind în curs de desfășurare, implicând și cercetări din sfera penală.

“De remarcat faptul că unul din operatorii economici verificați produce lambriu utilizând ca materie primă cheresteaua de rășinoase. Lambriul, fiind produs finit, nu circulă cu avize de însoțire a materialelor lemnoase care pot fi urmărite prin GPS cu ajutorul sistemului de monitorizare SUMAL, ci cu avize de marfă, ceea ce face ca transportul ilegal al acestor tip de materiale să se facă mult mai ușor decât în cazul materialelor lemnoase”, a spus șeful Gărzii Forestiere Suceava, care a atras atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale.