Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a exprimat public punctul de vedere al organizației profesionale pe care o conduce, în legătură cu „atențiile” oferite doctorilor de către pacienți, în contextul informaţiilor apărute în spaţiul public şi care fac referire la ancheta în curs demarată sub acuzaţia de luare de mită şi dare de mită în cadrul secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Profesorul Coriu a arătat că potrivit eurobarometrului publicat în vara anului trecut, plata informală există şi este oferită de pacienţi în două situaţii diferite: ca recunoștință și pentru a capta atenția medicului. Pentru prima variantă, președintele Colegiului Medicilor din România spune că „putem accepta faptul că un pacient îşi poate manifesta recunoştinţa faţă de medicul său pentru îngrijirea primită, pentru că medicul i-a salvat viaţa, dar această recunoştinţă trebuie limitată la ceva simbolic, nu plată informală”. „Actul medical este ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă. Prin urmare, pe de o parte, plata informală va arunca o lumină nefavorabilă asupra actului medical. Pe de altă parte, aceste manifestări de recunoştinţă - ciocolată, cafea, miere etc. - pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Rugăm pacienţii să renunţe la această practică pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

În cea de a doua situaţie, când pacientul „doreşte mai multă atenţie din partea medicului” și „vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa”, prof. Coriu consideră că este „o percepţie greşită a pacientului”. „Dacă pacientul simte acest lucru, ceva nu este în regulă în relaţia medic-pacient. În acest caz, trebuie să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”, recomandă prof. Coriu, precizând că organizația pe care o conduce „promovează o relaţie corectă medic-pacient, bazată pe încredere şi respect reciproc”.

În ceea ce privește situația de la Suceava, Colegiul Medicilor din România susţine „ca orice demers juridic să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei”. „În contextul mai sus menţionat, conducerea CMR reiterează modul în care se raportează la situații de tipul celor descrise în comunicarea oficială realizată de organele de anchetă şi de instituţiile abilitate să demareze şi să deruleze astfel de acţiuni - fără a se pronunţa asupra vinovăţiei inculpatului, aşa cum este acesta menţionat în comunicatul public - şi anume faptul că susţinem şi promovăm toleranţă zero faţă de orice act de corupţie, în orice formă a sa, fie că discutăm despre sume de bani, bunuri sau alte beneficii, în formă continuată sau unică, la solicitarea furnizorului de servicii medicale sau la iniţiativa pacientului. Condiţionarea actului medical de plata informală este o practică inacceptabilă, pe care Colegiul Medicilor din România o condamnă cu fermitate. Trebuie să subliniez faptul că, în acest moment, medicii au salarii mari şi nu există niciun motiv pentru ca ei să accepte plăţile informale”, a mai transmis prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, pe pagina de Facebook a organizației.