Echipa filmului românesc „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, aflată într-un turneu de promovare prin țară, a ajuns la Suceava, pentru o proiecție specială, care a avut loc vineri la Cinema City, din Iulius Mall.

Spectatorii au avut ocazia să îi întâlnească pe regizorul Tudor Giurgiu și pe actorii Alex Calangiu, Ștefan Iancu și Cristian Popa.

Libertateeste un film inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu, în timpul Revoluției din 1989. În haosul și panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor, o unitate de miliţie a devenit ţinta unui asalt violent care a degenerat într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securiști și civili.

Din distribuția filmului fac parte unii dintre cei mai talentați și îndrăgiți actori ai momentului: Alex Calangiu, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Catalin Herlo, Mirela Oprisor, Leonid Doni, Marius Manole, Cuzin Toma.

Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Sarajevo, la Cinefest Miskolci în Ungaria, la Festivalul Internațional de Film Transilvania și se află în competiția oficială a Festivalului de Film de la Namur (Belgia).

Cronici despre producția cinematografică „Libertate”:

Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est” - Juriul CICAE, Sarajevo Film Festival

„Tudor Giurgiu zugrăvește o imagine realistă a haosului și tulburărilor revoluționare, pune sub semnul întrebării istoriile deja stabilite și, cel mai important, creează un film palpitant care captează atenția spectatorilor” Cineuropa

Libertateeste o co-producție România-Ungaria, produs de Libra Films și Mythberg Films, distribuit în România de Transilvania Film.

Din 6 octombrie, filmul va fi distribuit în cinematografele din toată țara.