Comitetul Internațional Olimpic a anunțat, ieri, că ediția a XXXII-a a Jocurilor Olimpice va avea loc în perioada 23 iulie – 8 august 2021, la Tokyo. Competiția a fost programată inițial să se desfășoare anul acesta, în intervalul 24 iulie – 9 august, fiind amânată din cauza pandemiei COVID-19.

Decizia a fost justificată prin dorința de a proteja sănătatea sportivilor și a tuturor celor implicați, împiedicând în același timp răspândirea virusului COVID-19, de a apăra interesele competitorilor și ale disciplinelor olimpice, totul în acord cu calendarul sportiv internațional la nivel global.

Este de așteptat ca acest răgaz de un an va oferi autorităților din domeniul medical și tuturor celor responsabili de organizarea Jocurilor Olimpice suficient timp pentru adaptarea la contextul pandemic în evoluție.

În același timp, se pot finaliza cu succes toate fazele de calificare la turneul final, pentru toate disciplinele olimpice. În această situație se află și doi sportivi de la CSM Suceava, canotorul Florin Artenie Fântânaru, care face parte din echipajul masculin de 8 plus unu al României, și mărșăluitorul Andrei Gafița, al căror vis de a ajunge la Tokyo se poate îndeplini dacă vor avea rezultate bune în ultimele runde de calificări ce vor fi stabilite în perioada următoare.

Pentru cea mai importantă competiție sportivă de pe mapamond au obținut deja biletele un număr important de sportivi suceveni, este vorba de canotorii Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari cu echipajul de patru rame, Ancuţa Bodnar, cu barca de dublu vâsle feminin, dublele campioane mondiale la dublu vâsle feminin, categoria ușoară, Livia Cozmiuc şi Gianina Beleagă, Viviana Bejinariu, cu echipajul de patru rame fără cârmaci, Ioan Prundeanu, în proba de dublu vâsle, precum şi Marius Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă, la dublu rame. Cu toții așteaptă momentul în care criza generată de coronavirus va fi depășită, pentru a putea reveni în forță la antrenamente.