Managerul interimar al Spitalului de Urgență Suceava, dr. Florin Filip, a informat, luni după-amiază, printr-un comunicat de presă, că spitalul a fost dotat cu un sistem modern de determinare a anticorpilor generaţi de infecţia cu SAR-CoV-2, care se află în proceduri de instalare și testare. „Pot fi determinate nivelurile de anticorpi IgA, IgG, IgM sau nivel total anticorpi. Determinările de anticorpi nu pot fi utilizate pentru diagnosticul acut al infecţiei cu coronavirus, deoarece studii recente arată că aceştia apar în sângele pacienţilor la 7-11 zile de la momentul infecţiei. Utilitatea constă în posibilitatea de a estima momentul apariţiei și nivelul imunizării post-expunere a pacienţilor”, precizează medicul. Alte direcţii de utilizare a aparatului sunt pentru studii statistice retrospective ale pandemiei cu coronavirus sau diagnosticul tardiv al pacienţilor asimptomatici.

Prin facilităţile oferite de acest sistem de analiză, evaluarea de laborator a infecţiei cu SAR-CoV-2 la nivelul Spitalului Judeţean Suceava va deveni completă, putându-se efectua diagnosticul iniţial, monitorizarea terapeutică și prognosticul.

Achiziţia a fost făcută de la Compania UNIFARM Bucureşti, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava, care susține permanent spitalul în vederea depăşirii acestei situaţii dificile generate de infecţia cu SAR-CoV-2.