Mai mulți localnici cu ATV-uri, membri ai unui club de offroad din Brodina, s-au mobilizat și au dus alimente unor bătrâni care locuiesc în munți, în cătune izolate.

Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul primarului și al consilierilor locali, care și-au donat indemnizațiile pe o lună, strângându-se astfel un fond din care au fost cumpărate alimente și medicamente pentru mai multe persoane nevoiașe de pe raza comunei.

Dacă la o parte dintre beneficiarii acestei acțiuni s-a putut ajunge cu mașina, există unii bătrâni care locuiesc în partea de munte a comunei, în zone în care transporturile de alimente pot fi făcute numai cu vehicule 4X4 offroad.

Cum în Brodina există un club de amatori offroad, care nu o dată a participat la astfel de acțiuni, soluția a fost găsită repede. 

Duminică, după ce au încărcat ATV-urile cu produsele cumpărate, convoiul de vehicule 4X4 a plecat spre satele Cununschi, Ehriste, Zalomestra, Hepa și Zhari.

“Satele respective sunt pe crestele munților din Brodina, la distanțe de 10-15 kilometri de centrul comunei și la altitudini între 800 şi1200 de metri. Am fost la nouă bătrâni. Sunt persoane fără nici un venit, singure, izolate, unele dintre ele chiar fără curent electric în casă. O parte dintre acestea nici nu se pot deplasa”, povestește consilierul local Ioan Hochian, unul dintre cei care au organizat acțiunea umanitară.

Consilierul mai spune că, deși izolați de lume, bătrânii auziseră de coronavirus. Nu știau ei bine cum îi spune, dar auziseră că “e o boală și că trebuie să stea în case”.

De unde au auzit, dacă sunt rupți de lume?, întreb eu.

De la factorul poștal, îmi spune consilierul Hochian. Sunt zile în care poștașul, Vasile Bîrsan, bate pe jos și 20-30 de kilometri și nu o dată le-a dus acelor bătrâni și alimente ori ce le-a mai trebuit de la magazin.

“Să veniți odată cu noi să vedeți în ce condiții trăiesc acei bătrâni. Unii sunt singuri, nu mai au pe nimeni. Unii nu au nici un venit, doar ce mai primesc din subvenții. Casele sunt toate vechi, dărăpănate, majoritatea nu au curent electric. Drum către acces nu putem face că e pe angajament silvic, aici puterea primăriei este îngrădită. E foarte greu, de asta facem din când în când astfel de acțiuni, să-i ajutăm și noi cu ce putem”, a mai spus consilierul Hochian.