Puține școli din județ au optat pentru amenajarea de toalete de tip container, cu toate că Inspectoratul Școlar Suceava a primit banii necesari, peste două milioane de lei, pentru instalarea de containere în 29 de unități de învățământ.

Potrivit prof. Gabriela Mihai, inspector școlar general, doar în câteva unități s-a optat pentru soluția de achiziționare a containerelor, respectiv la Școala Primară Boureni – Gura Humorului, Grădinița cu Program Normal Țolești – Forăști, Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Costișa – Frătăuții Noi, Școala Gimnazială Șaru Dornei, Școala Primară Grigorești – Siminicea.

Containerele modulare ar urma să fie dotate cu toate echipamentele de toaletă necesare. Acestea reprezintă o soluție rapidă identificată de Guvern pentru a rezolva problema școlilor cu toalete insalubre, care nu au apă curentă sau canalizare și care nu pot primi autorizație de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Gabriela Mihai a mai explicat că în cazul celorlalte unități școlare există hotărâri ale Consiliilor locale de construire a toaletelor în spații noi sau deja existente.

O situație specială este la GPN Racova – Solca, unde nu există sursă de apă, autoritățile urmând să foreze un puț la aproximativ 20 de metri adâncime. De asemenea, la GPN Lupcina, comuna Ulma, preșcolarii vor fi transferați la școala din comună.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava au menționat că au fost colectate date din fiecare unitate școlară, cu privire la stadiul reabilitărilor, însă se vor deplasa în toate cele 29 de localități, începând cu 19 august 2019, pentru a verifica lucrările, pentru discuții cu conducerile școlilor și cu reprezentanții autorităților publice locale.