Cu prilejul Zilei Internaţionale a Memoriei Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, şi prilejuit de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare şi exterminare de la Auschwitz - Birkenau, Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Iaşi şi PEN Club România afiliat PEN Club Internaţional, organizează Conferinţa susţinută de scriitoarea Angela Furtună, abordând “Tema Holocaustului şi conştiinţa artiştilor, muzicienilor, scriitorilor, cineaştilor şi cărturarilor”. O expoziţie de carte şi vizionarea unor materiale video vor întregi oferta culturală şi educaţională a evenimentului.

Proiectul a fost iniţiat de Angela Furtună, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club România, cu 15 ani în urmă şi a avut de la bun început drept obiectiv educaţia antidiscriminare (apărarea Drepturilor Omului, memoria şi pedagogia memoriei Holocaustului, memoria şi pedagogia memoriei Gulagului, apărarea libertăţii de expresie şi de credinţe sau de convingeri democrate).

Holocaustul a fost programul de exterminare a evreilor, plănuit şi executat de regimul naţional socialist din Germania, condus de Adolf Hitler, între 1933 şi 1945. Dacă cifra morţilor se ridică la şase milioane, astăzi se estimează că cifra totală a persecutaţilor urcă la 9-11 milioane de oameni, care adaugă evreilor şi alte etnii sau minorităţi culturale: evrei, polonezi, romi, slavi, persoane cu handicap fizic şi mintal, homosexuali, masoni şi martorii lui Iehova etc.

A fost aleasă data de 27 ianuarie pentru că este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia), a fost eliberat de armata sovietică.