Filiala Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti (UAP) invită iubitorii de artă să viziteze expoziţia de pictură, grafică, tapiserie şi fotografie ”Anuala Artelor”, vernisată marţi, 21 ianuarie, la Galeria ”Ion Irimescu” Suceava.

Pe simeze sunt expuse lucrări realizate de 26 de membri ai filialei, care pot fi admirate pânăpe 15 februarie. La vernisaj, a vorbit despre expoziţie şi lucrările artiştilor criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, care a spus printre altele că adevărata artă are o putere uriaşă de înrâurire socială tocmai datorită faptului că ea, reflectând veridic realitatea, îi îmbogăţesc pe spectatori cu impresii noi, atingând până şi cele mai ascunse strune ale sufletului omenesc. ”Această artă realizată de aceşti renumiţi artişti prezenţi în cadrul anualei conţine o substanţă aparte, definitorie, ce oferă un anumit sens social, deşi acesta nu este exprimat în mod direct. Prin destinaţia sa practică în societate, arta este solicitată să stea în slujba educaţiei estetic-ideologice a maselor, să înnobileze sufletele oamenilor, să-i educe, să le dezvolte sentimentul frumosului. Ceea ce transmit aceşti artişti prin intermediul creaţiilor lor pur şi simplu educă publicul, îl cizelează, îl rafinează înlăturând într-un mod cu totul şi cu totul captivant acel grad de mediocritate cruntă şi râu închegată”, este de părere criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc.

 

”Pictura oferă o bine meritată evadare din lumea concretă prin prisma actului estetic”

În timpul contemplării lucrărilor de artă, spune criticul de artă, atitudinea normală a omului se modifică, transformându-se în ceea ce se numeşte atitudine estetică. ”Pictura oferă o bine meritată evadare din lumea concretă prin prisma actului estetic, cel al contemplării până la contopire. Contemplarea artistică duce la naşterea în privitor a ceea ce este mai nobil în caracterul uman, şi în cele din urmă la crearea în aceasta a spiritualităţii proprii”, este concluzia la care a ajuns Delia Ioana Leizeriuc, care a vorbit în faţa publicului prezent la vernisaj despre fiecare artist în parte care a expus, despre lucrările fiecăruia, intuind foarte bine, cu un ochi profesionist, ceea ce au vrut să transmită artiştii prin lucrările de artă pe care le-au expus în galerie. Evenimentul cultural a fost organizat de Primăria municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava şi Filiala UAP Suceava.