Numărul de decese de la Spitalul Județean Suceava începe să depășească capacitatea morgii. Din informațiile noastre, marți dimineață erau în morgă 16 decedați din spital, deja peste capacitatea normală de depozitare. Este foarte important de precizat din start că în nici un caz nu se pot pune toate decesele pe seama coronavirusului, însă probabil că unele au legătură.

Cert este însă că toți morții din spital sunt considerați suspecți de infectare și sunt înhumați în condiții speciale, în regim de urgență. De asemenea, de la toți decedații trebuie recoltate probe privind infecția sau nu cu coronavirus.

Pentru creșterea capacității de depozitare a decedaților, în curtea spitalului a fost adus un container frigorific.

Conform procedurilor din această perioadă de stare de urgență, corpul neînsuflețit se închide ermetic într-un sac impermeabil dublu, cu fermoar, și peste el sunt pulverizate produse biocide pe bază de formol. În cazul în care familia nu vine să ridice corpul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp. În cazul Spitalului Județean va fi vorba așadar de Primăria municipiului Suceava.

Transportul cadavrului către morgă de la locul în care s-a produs decesul se face tot în sac închis ermetic. În ceea ce-i privește pe aparținătorii care parcurg procedura de identificare a cadavrului, aceștia vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință: halat de unică folosință, mască facială, botoși și mănuși, în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul. Sicriul trebuie adus de familie. Până la înhumare, sicriul rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat. Va fi vorba practic de ore de la deces, nicidecum de zile.