Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat că a preluat cercetările pentru infracțiuni săvârșite cu intenție depășită, care au avut ca urmare moartea unor persoane, în cazul deceselor de la Spitalul Județean Suceava. Este vizat personal de la Spitalul Județean Suceava și de la Direcția de Sănătate Publică Suceava, cercetările fiind deocamdată in rem, față de fapte.

Faptele au fost încadrate într-o formă agravată a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor

De asemenea, cercetările au fost extinse întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la nivelul Spitalului Judeţean au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi ulterior acesteia.

”La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

La data de 27 martie, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

”În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență <Sf. Ioan cel Nou> Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus”, au mai arătat procurori.

Procurorii susțin că au indicii că au fost încălcate reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

Procurorii au mai ținut să precizeze că având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, astfel că deocamdată nu se pune problema de presiuni suplimentare, adică de audieri.