Inspectori ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava s-au deplasat de urgență, marți, la Gura Humorului, însoțiți de polițiști și jandarmi, după ce s-a primit informația că un bărbat care a murit în Spitalul Județean, diagnosticat printre altele și cu Covid-19, a fost scos din sicriul sigilat și din saci de către rude, pentru a fi privegheat după ritualul unei înmormântări normale.

Informația s-a confirmat, ceea ce după actualele prevederi legale este infracțiune – zădărnicirea combaterii bolilor.

Bărbatul care a murit avea 41 de ani și provine dintr-o familie de etnie romă din Gura Humorului. Bărbatul a avut probleme de sănătate grave, dar pe perioada de spitalizare a fost confirmat și cu Covid. În aceste condiții, luni, acesta a fost predat familiei în condițiile legii, adică în sicriu sigilat.

Rudele nu par să fi înțeles însă situația, astfel că acasă decedatul ar fi fost scos din saci pentru a fi privegheat timp de trei zile.

Marţi, când aceste informații au ajuns la urechile polițiștilor, s-a demarat imediat o anchetă. Pentru ca spiritele să nu degenereze, la fața locului au fost mobilizați polițiști de la acțiuni speciale și jandarmi. Rudele par să fi înțeles însă gravitatea situației, astfel că nu s-a mai pus problema de vreo revoltă după ce reprezentanții autorităților statului au ajuns la fața locului și au demarat cercetări. Cei din familie și-au cerut scuze pentru ce au făcut și au acceptat ca înhumarea să aibă loc imediat.                                               

Marți după-amiază, decedatul urma să fie îngropat.

Cercetările urmează a fi continuate sub coordonarea unui procuror.