Asociaţia Institutul pentru Parteneriat Social desfășoară, în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, în perioada 12-18 octombrie 2020, o serie de acţiuni care au drept scop informarea şi prevenirea traficului de persoane, pentru a marca ,,Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane” - 18 octombrie.

Pe 13 octombrie, la sediul Asociaţiei Institutul Bucovina a fost organizată o masă rotundă la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor partenere, cu atribuţii pe plan local în prevenirea traficului de persoane, printre care: Instituţia Prefectului - Judeţul Suceava, Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Suceava, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, DGASPC Suceava, Asociaţia SEVA, activitate inclusă în cadrul campaniei de informare şi prevenire „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”. Evenimentul a fost coordonat de Liliana Orza, reprezentant al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava. În cadrul acțiunii au avut loc discuţii cu privire la prevenirea traficului de persoane. Mai mult decât atât, participanţii au avut ocazia să facă schimb de bune practici, să găsească soluţii la probleme specifice şi să stabilească viitoare colaborări pentru activităţi ce vor avea loc în perioada următoare.

 

Concurs destinat şcolilor şi liceelor din judeţ

În acelaşi context, organizatorii au lansat un concurs destinat şcolilor şi liceelor din judeţul Suceava, care îşi propune să stimuleze creativitatea tinerilor prin realizarea unor materiale care să ilustreze mesajele copiilor pentru combaterea fenomenului traficului de persoane, şi anume: afişe/desene, fotografii tematice şi filmuleţe de scurtă durată. Creaţiile tinerilor pot fi vizualizate pe pagina de Facebook Antitrafic Net Suceava, https://www.facebook.com/AntitraficNetSuceava/.

Lucrările elevilor vor fi evaluate de Institutul Bucovina, în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava şi se vor stabili trei lucrări câştigătoare, care vor fi premiate cu ocazia zilei de 18 octombrie 2020 – ,,Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”. La finalul concursului vor fi eliberate diplome pentru toţi elevii participanţi şi adeverinţe pentru cadrele didactice coordonatoare. Pentru mai multe informații, puteți suna la telefon: 0230 524 128 sau puteți trimite mesaje pe e-mail: socialmediainstitut@gmail.com, persoană de contact: Alina Adomnicăi.

Ziua de 18 octombrie a fost instituită ca Zi Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile nonguvernamentale care activează în acest domeniu.