Rădăuțeanul Vasile Lavric, arestat pentru omor de instanțele din București, la propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, este pus sub acuzare doar pentru dispariția ultimei soții.  Așa rezultă din referatul de propunere de arestare, despre care a relatat în exclusivitate Antena 3.

Interesant este că nu există cadavru descoperit, nici măcar urme ale acestuia, iar toate probele față de Lavric par oarecum indirecte. E drept, dispariția ultimei sale soții nu are nici o explicație logică, iar procurorul de caz pare convins că a fost ucisă de Lavric. De altfel, în propunerea de arestare se vorbește fără ocolișuri de decedata Aurica Lavric.

 

·       Gelozie alimentată de alți bărbați și de faptul că femeia stătea mult cu telefonul în mână

 

Aurica Lavric (fostă Bodnărescu) avea relații cu Vasile Lavric din anul 2005 (n.r. când au dispărut alte două femei din viața lui Vasile Lavric), iar din 2015 era căsătorită cu el. Aveau împreună trei copii.

Din cercetările derulate rezultă că în ultima perioadă de timp Lavric a început să fie tot mai gelos pe soția sa. Era afectat mai ales de vorbele unor localnici, care îi spuneau că femeia nu prea a fost ”ușă de biserică”. Mai  mult, acesta a intrat la bănuieli pentru că femeia stătea mult cu telefonul în mână. Unul dintre copii i-ar fi spus la un moment dat că femeia vorbește pe facebook cu bărbați și le trimite ”inimioare”. De precizat că Lavric nu folosea telefoane mobile din noua generație și nici nu avea cunoștințe legate de rețelele de socializare. Totuși, era enervat peste măsură că această stă foarte mult cu telefonul în mână. 

 

·       Se știe momentul crimei, însă nu și unde ar fi fost comisă

 

Vasile Lavric presta servicii de tractări auto și i-ar fi spus soției, pe 10 iunie 2020, că au făcut împreună o deplasare mai lungă.

"În seara de 10 iunie 2020, după ce a informat membrii de familie că ar avea de prestat un serviciu de tractare la o distanţă mai mare de domiciliu, unde urma să meargă împreună cu Lavric Aurica, inculpatul şi soţia sa au părăsit împreună domiciliul, deplasându-se cu platforma de tractare într-o direcţie necunoscută. În cursul acelei nopţi, inculpatul şi-a ucis soţia şi i-a ascuns cadavrul pentru a evita tragerea la răspundere penală, după care s-a întors singur acasă în cursul dimineţii", se arată în referatul propunerii de arestare, prezentat de Antena 3.

 

·       Femeia a întrerupt orice legătură cu copiii, mama paralizată și sora sa

 

Ulterior, Lavric le-a spus copiilor și rudelor că Aurica a plecat, ba pe la rude prin țară, ba în Italia la o soră. Cert este că de atunci femeia nu a mai dat nimănui nici un semn de viață, nici măcar celor mai apropiate persoane, cu care ținea legătura des, respectiv copiii mai mari, mama paralizată de care avea grijă și sora. Femeia încă alăpta cel mai mic dintre copii, în vârstă de 2 ani. 

Faptul că dispariția a fost sesizată de polițiști relativ târziu (n.r. la începutul lunii septembrie) a îngreunat adunarea de probe directe.

 

·       Probe multe, dar indirecte

 

Procurorul de caz a înșirat o mulțime de argumente ale faptului că Aurica a murit în acea noapte, inclusiv faptul că nu a avut nici o ieșire din țară și nici o rezervare la vreun zbor internațional, în ultimele șase luni. În plus, tot ceea ce a declarat inițial Lavric cu privire la plecarea sa nu are nici un fundament și coerență. Toate declarațiile sale sunt contrazise de martori și de cei din familie. Mai mult, faptul că a dat declarații mincinoase arată că acesta a încercat să ascundă ce s-a întâmplat în acea noapte, se arată în acuzarea procurorilor.

"În ceea ce priveşte modul şi mijloacele de săvârşire a infracţiunii de omor, facem trimitere la dificultatea evidentă de a stabili o situaţie de fapt precisă în condiţiile în care cadavrul victimei nu a fost găsit, iar inculpatul, după ce a negat comiterea faptei, s-a prevalat de dreptul la tăcere, furnizând declaraţii fără a accepta întrebări din partea procurorului", a arătat procurorul.

Așadar, ancheta și punerea sub acuzare pentru omor a lui Lavric este departe de a fi simplă pentru procuror.

Până la o soluție definitivă a instanțelor de judecată, Vasile Lavric se bucură de prezumția de nevinovăție.

Deși probele par indirecte, totuși, atât Tribunalul București, cât și Curtea de Apel București au admis propunerea de arestare a lui Vasile Lavric pentru omor.

 

·       Alte cinci femei au dispărut din viața lui Vasile Lavric

 

Despre celelalte soții dispărute, în propunerea de arestare nu s-a făcut referire.

Vasile Lavric a fost principalul suspect în dispariţiile misterioase ale surorilor Iordache: Iuliana Iordache (dispărută din 1995, când fata avea 16 ani), Nicoleta Lavric (fostă Iordache, dispărută în aprilie 2005, la 31 de ani) şi Ramona Iordache (18 ani la data dispariţiei; nu a mai fost văzută din iunie 2005). Se pare că bărbatul a avut relații cu toate trei. Se știe cert că în timp ce era căsătorit cu Nicoleta, Lavric i-a făcut un copil Ramonei, care era minoră. El a fost atunci trimis în judecată pentru act sexual cu un minor, însă a scăpat de condamnare. 

În cazul surorilor Iordache, procurorii l-au putut pune sub acuzare doar pentru o tentativă de omor asupra celei care i-a fost soție cu acte, Nicoleta Iordache.
Procurorii au stabilit că, în noiembrie 2000, Lavric şi-a lovit soţia de atunci, Nicoleta Lavric, cu un ciocan în cap, în mod repetat. Deşi loviturile nu i-au pus femeii direct în pericol viaţa, procurorii au invocat intenţia, modul în care s-a petrecut agresiunea - lovituri de ciocan în cap, pentru a-i reţine infracţiunea de tentativă de omor. Soţia sa a ajuns la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde a primit îngrijiri medicale, după care a fost externată şi a trăit încă cinci ani alături de soţul ei. A dispărut fără urmă în aprilie 2005. Scandalul care a dus la tentativa de omor cu ciocanul a plecat de la faptul că soția Nicoleta aflase că bărbatul a avut o relația cu sora sa minoră, din care a rezultat un copil.

Alte două femei cu care Lavric a trăit în tinerețe au murit și ele în mod suspect, una într-un accident rutier și una acasă, în pat, de infarct, la 21 de ani.