Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a declarat că proiectul bugetului de stat pe anul 2021, adoptat de Parlament, așază economia românească pe principii liberale, investiții, reforme și creștere economică.
Angelica Fădor a făcut referire la cheltuielile de investiții prevăzute în bugetul de stat pentru 2021, precizând că acestea vor însuma 61,4 miliarde de lei, reprezentând 5,5% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde de lei față de execuția bugetară din anul 2020. Fădor a amintit că în 2020, Guvernul PNL a realizat cele mai mari investiții în economia românească din ultimul deceniu, respectiv 53,2 miliarde de lei, cu 9,5 miliarde lei mai mult față de 2019, având o pondere de 5,1% din PIB.
„Saltul spre dezvoltarea României îl facem prin investițiile masive, motorul generator de bunăstare reală pentru întreaga societate. Investițiile cresc nivelul de trai, gradul de civilizație al unei țări și sporesc șansa ca fiecare persoană să se poată realiza în viață prin propria muncă”, a spus deputatul PNL de Suceava. Angelica Fădor a adăugat că în 2020, din cele 53,2 miliarde lei investite, 46% au fost făcute cu fonduri europene. Ea a subliniat faptul că sub guvernarea PNL, absorbția de fonduri europene a crescut de la 25,2%, la momentul preluării guvernării, la 43,6% în 2020, cu patru miliarde euro, înregistrând cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană.
„Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat. Continuăm astfel, și amplificăm, ce am început și a dat deja rezultate în 2020: cea mai mare creștere economică pe trimestrul IV din UE, 5,3%, după o creștere de 5,65% în trimestrul III. Continuăm ce am început și a dat deja rezultate pentru a avea creșteri economice sănătoase, din ce în ce mai mari, anul acesta, în 2022 și 2023”, a explicat Angelica Fădor. Deputatul liberal a mai spus că în ciuda contextului intern și internațional dificil, bugetul pentru anul 2021 reușește să acopere toate obligațiile financiare ale statului român, plata salariilor în sistemul public, plata pensiilor majorate cu 14% de la 1 septembrie 2020, plata alocațiilor majorate pentru copii, campania de vaccinare și cheltuielile suplimentare din sistemul sanitar, plata măsurilor active pe piața muncii, asistența socială sau cheltuielile descentralizate la nivelul administrației publice. Nu în ultimul rând, Fădor a declarat că actualul Guvern păstrează în anul 2021 o politică fiscală neutră, adică nu introduce impozite și taxe noi și nici nu le majorează pe cele existente, și în același timp păstrează și o parte dintre facilitățile fiscale de care au beneficiat operatorii economici în anul 2020.
Comentarii