Polițiștii suceveni au desfășurat în ultima săptămână acțiuni concentrate pe linia controlului circulației materialului lemnos, atât în fondul forestier, cât și pe drumurile publice, mergând în control la peste 30 de societăți de debitare a lemnului. În cadrul acțiunii, au fost confiscați peste 200 de mc lemn, în valoare de circa 100.000 de lei.

Un caz care iese în evidență în mod deosebit a fost înregistrat la Frasin, unde polițiștii au identificat în trafic un cap tractor cu semiremorcă ce transporta cherestea rășinoase. Conducătorul auto a prezentat pentru control avizul pentru cantitatea de 4,97 mc cherestea rășinoase, în timp ce transportul părea evident mai consistent. Autoutilitara transportând 18 paleți de cherestea rășinoase a fost condusă de polițiști la sediul Ocolului Silvic Frasin, unde specialiștii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând un volum total de 53,66 mc cherestea rășinoase. Așadar, diferență enormă față de ce era în avizul de însoțire.

”În cauză s-a dispus sancționarea contravențională, aplicându-se o amendă în valoare de 6.000 lei iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității de 48,69 mc cherestea rășinoase, în valoare totală de peste 30.000 de lei”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Într-un alt caz, în orașul Gura-Humorului, a fost identificată în trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea rășinoase. Conducătorul auto din Breaza, a declarat faptul că nu deține documente de proveniență pentru materialul lemnos. După inventariere a rezultat că este vorba de un transport de 3,85 metri cubi cherestea, fără acte.

În total, în cadrul acțiunii derulate în perioada 4-10 aprilie au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale, la Legea 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, valoarea amenzilor aplicate fiind de 95.000 lei.

Șoferii prinși în neregulă transportau fie mai mult lemn decât în acte, fie nu aveau acte deloc, însă pentru cantități nu foarte mari, de aproximativ 4-5 mc lemn. Excepția ieșită din comun este cea de la Frasin, prezentată la începutul materialului.