Echipa de medici Ticu Blănaru, neurochirurg, și Mihai Crețeanu, radiolog intervenționist, de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a dus o luptă contracronometru pentru salvarea unui pacient în vârstă de 55 de ani, care a ajuns la Urgențe cu un anevrism cerebral rupt.

Potrivit unui comunicat de presă remis, miercuri, de managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, pacientul s-a prezentat la UPU pentru "cea mai cruntă durere de cap din viaţa mea", după cum le-a declarat medicilor urgentiști. La spital s-a stabilit diagnosticul de anevrism cerebral rupt, cu hemoragie cerebrală. „Fiind o urgență majoră, echipa multidisciplinară a decis tratarea acestei afecţiuni în Spitalul Judeţean de Urgenţă, prin embolizare, fiind o luptă contra cronometru”, a arătat dr. Calancea.

Managerul spitalului a explicat cum s-a desfășurat intervenția: anestezie locală, apoi pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal s-a ajuns până la nivel cerebral, cu ajutorul unui microcateter prin care se livrează spirale de platină. Cu aceste spirale practic se ’’înfundă” dilatarea anevrismală, ruptă în cazul acestui pacient.

Procedura este minim invazivă, a durat în jur de 60 minute, s-a desfăşurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, „un succes total”, a subliniat dr. Alexandru Calancea.

„Succesul intervenţiei a fost determinat de existenţa specialiştilor, a infrastructurii şi a dotărilor Spitalul Judeţean de Urgenţă, care permit pacienţilor accesul la medicina modernă. Procedurile minim invazive de radiologie intervenţională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din

cazuri, cu durată de spitalizare redusă şi complicaţii semnificativ mai mici, decât intervenţia neurochirurgicală clasică, deschisă”, a mai spus managerul spitalului sucevean.

Intervenția chirurgicală a avut loc pe 21 aprilie.