Necesarul de energie electrică al municipalității sucevene, de la iluminatul public, cel de sărbători și până la consumul de curent din clădirile proprii, ar putea fi asigurat în mare parte prin realizarea unui parc fotovoltaic (care produce energie electrică din energia solară), pe terenurile de la Termica.

Primarul Ion Lungu a precizat că parcul fotovoltaic ar urma să fie realizat pe actuala groapă de zgură de la Termica, pe o suprafață de 30 de hectare, finanțarea urmând să fie asigurată prin PNRR, în cadrul măsurilor de eficiență energetică.

Investiția urmează să fie realizată în asociere cu comuna Ipotești, deoarece terenul aparține Primăriei Suceava, dar se află pe aria administrativă a comunei Ipotești.

„Am angajat o firmă de consultanță să facă un studiu în acest sens, să vedem în ce constă el. Am avea posibilitatea să producem energie electrică într-o cantitate suficient de mare încât să asigurăm o mare parte din consumul nostru, al municipalității. Legislația nu ne permite să utilizăm direct energia electrică pe care o producem, dar putem să o dăm în sistemul național, contra-cost, ca și alți producători, iar de acolo să o cumpărăm”, a precizat Ion Lungu.

Practic, energia electrică produsă de parcul fotovoltaic va fi vândută, iar astfel se vor reduce din costurile energiei electrice utilizate de administrația locală.

„Este un proiect în care eu cred și sunt convins că în măsura în care vom depune vor fi șanse reale de finanțare”, a spus primarul, referindu-se la fondurile care vor putea fi atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență.