Complicata problemă a câinilor fără stăpân de pe străzile Sucevei ar deveni mai simplă dacă patrupedele nedorite nu ar mai fi aruncate în oraș, ci aduse direct la adăpostul de animale, administrat de o fundație care se ocupă de adoptarea acestora, în special în străinătate.

Viceprimarul Lucian Harșovschi a explicat faptul că în ultimul an și jumătate au fost capturați de pe străzi aproape 1.000 de câini, care au ajuns la adăpost, iar de acolo, cea mai mare parte au fost adoptați la nivel internațional.

“Locul câinilor nu e pe stradă și nu ești iubitor de animale dacă arunci o coajă de pâine de la geam... O mare problemă este abandonul, pentru că nu sunt numai din Suceava, ci și din jurul Sucevei, în vreme ce adăpostul este doar al Primăriei Suceava. Fac apel la sucevenii care nu mai doresc animale acasă, să nu le aducă să le lase pe străzi, ci să meargă cu ele direct la adăpostul din lunca Sucevei, de unde se vor ocupa mai departe cei de la Pro Animals Tina.

Acum chinuie animalele abandonându-le pe străzi, se chinuie și pe ei, de teamă să nu fie văzuți și sancționați și să ne chinuim și noi după aceea să le strângem... E o situației din care am avea de câștigat cu toții”, a spus viceprimarul Sucevei, care a precizat că marea majoritate a câinilor care ajung la adăpost pleacă la adopție externă, în baza contractelor de colaborare.

În total, de pe străzile Sucevei, în 2020 au fost capturați 716 câini, iar în primele șase luni ale acestui an au fost capturați 183 de câini.

Pe de altă parte, anul trecut au fost adoptați 625 de câini, iar la final de an erau 287 de câini în adăpost.

Anul acesta au fost adoptați 229 de câini, iar în adăpost sunt 279 de câini.