Elicopterul SMURD destinat bazei aeriene care se amenajează la Câmpulung Moldovenesc a fost recepționat, miercuri, de Inspectoratul General de Aviație al MAI, alături de alte două, destinate intervențiilor în zonele montane, la Caransebeș și Victoria, a anunțat pe pagina sa de Facebook secretarul de stat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Recepția ultimelor trei dintre cele șase elicoptere H135 destinate gestionării misiunilor de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR) și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice, achiziționate în baza proiectului VIZIUNE 2020, s-a desfășurat la sediul Inspectoratului General de Aviație al MAI.

Elicopterele vor fi echipate cu sistem de troliere pentru îndeplinirea misiunilor de căutare-salvare din zone greu accesibile.

„Prin achiziționarea celor 6 elicoptere ușoare multifuncționale și dispunerea acestora în unitățile aeromedicale existente și în cele ce se vor înființa în zona montană va crește numărul intervențiilor pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transportul victimelor în stare gravă la unitățile spitalicești, cu cel puțin 20% (peste 700 misiuni). Beneficiul va fi cuantificat în numărul de pacienți care vor avea acces la asistență medicală de urgență, într-un timp mai scurt de intervenție”, informează IGSU.

Aeronavele au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare - Axa Prioritară 5, în care Inspectoratul General de Aviație al MAI are calitatea de partener, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de lider. În cadrul acestui proiect, Inspectoratul General de Aviație are alocat un buget de 1,022 de milioane lei, dintre care 85% din fonduri europene nerambursabile și 15% din bugetul de stat.

La evenimentul organizat la sediul Inspectoratului General de Aviație au participat Lucian Nicolae Bode, ministru al Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, șef al DSU, general de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache, inspector general al I.G.Av., general-maior Dan-Paul Iamandi, inspector general al IGSU, Georges Durdilly, director general AIRBUS HELICOPTERS, reprezentanți ai ambasadelor Germaniei, Franței, Spaniei la București, conform IGSU.