După ploile din ultima perioadă și cele care mai sunt anunțate în continuare, inevitabil apare și riscul producerii de inundații.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis marți o avertizare hidrologică de tip cod galben și cod portocaliu, pentru bazinele hidrografice ale mai multor râuri, inclusiv de pe teritoriul județului Suceava.

Fenomenele vizate sunt de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Codul galben este valabil în intervalul 15.06.2021 ora 12:00 – 17.06.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bistrița (județele: Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Moldova (județele: Suceava și Neamț), Suceava (județul Suceava), Bârlad (județele: Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați), Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Suceava (județele: Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vrancea și Galați).

Codul portocaliu este valabil în intervalul 15.06.2021 ora 14:00 – 17.06.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Moldova – afluenții aferenți sectorului aval S.H Gura Humorului (județele: Suceava și Neamț).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Conform specialiștilor de la Apele Române, se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică, precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră."

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice se va face o actualizare a prognozei hidrologice.