Vicepreşedintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunţat că această instituţie va organiza, anul acesta, o nouă ediţie „Luna Diasporei”. Prezent la Mănăstirea Putna la deschiderea evenimentelor organizate pentru a marca 150 de ani de la Marea Sărbătoare a Românilor de la Putna, Niculai Barbă a spus că va fi reluat proiectul „Luna Diasporei”, care anul trecut a avut o pauză din cauza pandemiei de coronavirus.

Ediţia de anul acesta va începe pe 1 august şi va avea loc pe tot parcursul întregii luni, Niculai Barbă adresând invitaţia către cei din Diaspora ca alături de suceveni și de turiștii care vor veni în judeţ să participe la evenimentele deja consacrate organizate de Consiliul Judeţean, printre care Festivalul de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei, Festivalul Național al Păstrăvului sau la pelerinajele organizate de sărbătorea Adormirea Maicii Domnului. Vicepreşedintele CJ Suceava a spus că şi anul acesta vor avea loc întâlniri în care vor fi discutate problemele specifice ale sucevenilor din Diaspora, respectiv cele legate de problematica copiilor cu părinți plecați în străinătate, sau pentru prezentarea oportunităților de finanțare pentru proiecte ce pot fi accesate de către cei care doresc să se reîntoarcă acasă.

„Pe lângă acțiunea permanentă a Consiliului Judeţean Suceava de a prelua probleme ale celor din Diaspora, în Luna Diasporei vor fi discuţii legate de problematica specifică fiecăruia dintre cei care se adresează administraţiei judeţene. De precizat că mare parte dintre întâlniri vor fi transmise online pentru că sunt mulți suceveni care nu vor putea fi prezenți, dar care doresc să fie la curent cu aceste activități. Participarea va fi interactivă pentru ca aceștia să-și poată spune punctele de vedere”, a declarat Niculai Barbă. El a adăugat că pentru anul acesta, manifestările din „Luna Diasporei” vor avea loc sub egida marelui eveniment de aniversare a celor 150 de ani de la Serbarea de la Putna. Barbă a spus că o mare parte din evenimente vor avea loc la Putna și vor culmina cu hramul mănăstirii, pe 15 august.

El a mai adăugat că CJ Suceava va asigura participarea la manifestările de la Putna pentru reprezentanții comunităților istorice de români din străinătate. De asemenea, Niculai Barbă a spus că în colaborare cu ASCOR Suceava și alte organizații non-guvernamentale sau alte entități care vor dori să se implice vor fi organizate pelerinaje pedestre sau cu bicicletele pe mai multe trasee din județ, cum ar fi Moldovița-Putna, Sucevița-Putna sau Ciprian Porumbescu-Putna.