În cel mai mare centru comercial din Suceava, Bazarul, se intră de acum doar pe bază de certificat verde – adică cei care sunt vaccinați sau care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Noile modificări legislative privind accesul în centrele comerciale, intrate în vigoare de marți, când au fost publicate în Monitorul Oficial, vor fi puse în aplicare de miercuri dimineață și în Complexul Comercial Bazar, inclusiv în secțiunea privată a acestuia. Marți, de Sf. Dumitru, în mare zi de sărbătoare, când era plin de oameni deja, de la primele ore ale dimineții, abia s-a aflat de restricții și s-au luat decizii privind punerea în aplicare a legii.

De implementarea acestor măsuri se vor ocupa cei care lucrează la Administrația Bazarului și Poliția Locală, care va fi prezentă la toate porțile de intrare și de ieșire.

 

Bazariști care nu pot veni la chioșcuri și alții care vor veni degeaba

Măsura îi nemulțumește pe comercianți, din mai multe motive.

Cea mai mare parte a lor sunt nevaccinați, chiar dacă mulți dintre cei care lucrează alături de ei s-au îmbolnăvit și o parte au și murit, cel mai recent caz fiind al unui tânăr de 38 de ani.

O parte din ei spun că e o îngrădire a dreptului la muncă, că trebuia să li se dea un termen în care să se poată vaccina și după să se bage restricțiile.

Unii, de cum au auzit de noua lege, s-au și vaccinat, dar chiar și așa, tot nu vor avea acces, conform legii, decât după 10 zile de la schema completă de imunizare. Asta înseamnă, în funcție de ce vaccin fac, un interval de 10 zile sau o lună de zile, în care nu vor putea să fie prezenți în Bazar, neavând certificat verde.

În același timp, chiar de sunt de acord că măsura era necesară, comercianții vaccinați, aproximativ 30% din cei care deservesc cele peste 1500 de chioșcuri din Bazar, spun că de acum rar vor mai vedea clienți.

 

 

“Numărul celor care vor ajunge în Bazar va scădea cu 70% sau chiar 80%. E de ajuns să vezi care e ritmul de vaccinare în țară, să știi că la noi au fost mai reticenți față de campania de vaccinare, mai ales la sate, de unde vin majoritatea clienților noștri, încât să realizezi că vom veni degeaba la chioșcuri, cel puțin o lună de zile”, a spus unul dintre comercianții vaccinați.

Cu măsura introducerii obligativității certificatului verde s-au arătat de acord și o parte dintre clienți, care spun că în afară, pe unde au ajuns, majoritatea sunt vaccinați, restricțiile încep să fie ridicate și viața se desfășoară aproape de normalitate - “Acolo trebuie să ajungem și noi, nu e altă soluție!”.

Alții au căscat ochii mari, auzind prima dată de restricții.

 

Ce spune legea în privința accesului în centrele comerciale

Conform legislației, “activitatea cu publicul în centrele comerciale este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS COV-2”.

În privința Bazarului nu se aplică alte excepții, cum sunt la unele malluri în care funcționează servicii publice comunitare, unde este permis accesul și pentru cei care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore, împreună cu dovada deplasării în scopul accesului la acele servicii, prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.