Garda Forestieră Suceava a făcut publice rezultatele controalelor efectuate în luna octombrie în teren, în cadrul Ocolului Silvic Dealu Negru, pe teritoriul căruia au fost agresați activistul de mediu Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști care filmau un documentar despre tăieri ilegale de pădure.

Ținând cont de amploarea verificărilor, rezultatul este oarecum surprinzător, cum a fost și cel al controlului efectuat imediat după incident în zona în care s-a petrecut agresiunea și unde nu s-au identificat probleme de legalitate.

“În perioada 1-22.10.2021, în cadrul controlului tematic demarat în data de 21.09.2021, Garda Forestieră Suceava a desfășurat acțiuni de control în zone din fondul forestier naţional proprietate privată persoane fizice gestionat de către Ocolul Silvic privat Dealu Negru, precum și în zone cu vegetație forestieră din afara fondului forestier național, pe raza de competență a Gărzii Forestiere Suceava, ocazie cu care au fost identificate diferite încălcări ale legislației silvice în vigoare.

Astfel, parcurgând suprafața a 31 de proprietăți însumând 173 ha, arondate cantonului silvic Neagra, din cadrul Ocolului Silvic Dealu Negru, s-au identificat goluri provenite din extragerea repetată a produselor accidentale, în 6 proprietăți însumând circa 5 ha, care necesită reîmpădurirea în perioada imediat următoare. De asemenea, într-o proprietate s-au identificat un număr de 22 cioate provenite de la tăieri fără drept de arbori esență rășinoase, însumând un volum de 7,66 mc, cu o valoare a prejudiciului de 1.948 lei.

În altă zonă, a fost surprins un cetățean în flagrant în timp ce dobora ilegal arbori esență rășinoase din proprietatea sa; s-au identificat un număr de 12 cioate provenite de la tăieri fără drept de arbori esență rășinoase, însumând un volum de 4,62 mc, cu o valoare a prejudiciului de 2.989 lei.

S-au transmis sesizări către organele de cercetare penală competente”, se arată în raportul întocmit de Garda Forestieră Suceava.

Practic, mici probleme există în pădurile administrate de OS Dealu Negru, nici nu aveau cum să nu existe, când într-un singur canton sunt cam 300 de proprietari, dar deocamdată nu s-a găsit nimic de amploare, care să justifice reacția deplasată pe care au avut-o vizavi de prezența activistului de mediu.

Cercetările continuă, dar sunt îngreunate de faptul că aproape tot personalul de la OS Dealu Negru este contaminat cu noul coronavirus, încât o parte din acțiuni, care trebuiau să se desfășoare în prezența lor, au trebuit amânate.