Îndrăgitul și apreciatul pictor și profesor Filon Lucău s-a stins din viață marți, 26 octombrie, la Câmpulung Moldovenesc, după contractarea temutului virus. El a fost cuprins de boală în urmă cu câteva zile și cu toate eforturile făcute de cei care i-au stat alături, nu a mai putut fi salvat. Filon Lucău era unul dintre cei mai valoroși și respectați artiști plastici ai Bucovinei și nu numai, fiind cunoscut mai ales pentru lucrările sale de pictură pe sticlă, realizate cu mult talent și măiestrie.
Ani la rând și-a împletit destinul cu soția sa, scriitoarea Alina Andruhovici, împreună cu care a pornit pe un drum al creației, munca lor lăsând generațiilor viitoare valori inestimabile despre frumusețea vieții bucovinenilor, dar și despre suferința ei.
Filon Lucău şi-a cultivat talentul şi abilitatea de a desena de la o vârstă fragedă, din familia de cojocar din Fundu Moldovei de unde provenea. De la o vârstă fragedă a fost atras de arta decorării bundiței, modelele inspirate create de el fiind cusute de către mama sa pe costumul popular al Văii Moldovei.
În studenţie a fost atras întâia oară de tehnica specială a aplicării tuşelor în pictura pe sticlă, începând căutările pentru procurarea vopselelor şi a pensulelor de trebuinţă. A pornit singur în munca sa de cercetare a conturului și culorii, căutând lumina şi detaliul şi s-a perfecţionat continuu în ultimii peste 40 de ani. Fineţea contururilor şi a formelor au particularizat pictura profesorului Filon Lucău, alături de dantelăria motivelor de pe altiţa costumului popular, care încadrează în mod delicat fiecare tablou. Pe lângă scenele biblice care apar pregnant în lucrările sale, tablourile sale redau lumii viaţa şi obiceiurile satului bucovinean, de la muncile câmpului la frumoase obiceiuri de Anul Nou sau de Paşte.
Filon Lucău a fost cunoscut lumii și pentru munca sa de cercetător etnograf, care a dus la realizarea unor lucrări deosebite în care s-a consemnat tot ce constata a fi valoros în timpul cercetărilor întreprinse pentru realizarea unei monografii a comunei şi a unor volume precum ”Păstoritul şi folclorul păstoresc în Obcinile Bucovinei” sau ”Şirag de nestemate din vechime adunate”, în care a adunat folclor din Fundu Moldovei.
Filon Lucău împlinise 88 de ani și vârsta înaintată nu-i permisese să mai picteze în ultimele luni, toxicitatea vopselelor fiind principala cauză. Împreună cu soția sa, Alina Andruhovici, duceau o viață tihnită în care pasiunea pentru creație și dorința de a face lucruri temeinice nu i-au părăsit nici o clipă. Un nou album cu realizările pictorului Filon Lucău avea să iasă de sub tipar de curând, alimentându-le bucuria. Ea nu a fost însă de durată, pentru că contractarea bolii necruțătoare la o vârstă înaintată avea să-i aducă sfârşitul, un final neașteptat prin prisma optimismului și dragostei de viață de care dădeau dovadă cei doi soți.
Comentarii