Un număr de 31 de proiectile explozive de artilerie calibrul 75 mm și 101 alte elemente de muniție din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în cursul zilei de luni în zona industrială Burdujeni, pe strada Calea Unirii. Grupa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a ridicat și transportat în condiţii de siguranţă, iar apoi a depozitat provizoriu întreg arsenalul. Proiectilele și elementele de muniție urmează să fie distruse într-un poligon autorizat.

Reprezentanții ISU Suceava au făcut un nou apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. 

Astfel, sunt interzise: 

- atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; 

- lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; 

- demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; 

- joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie; 

- ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe. 

Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis: 

- accesul persoanelor şi în special al copiilor; 

- executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice; 

- executarea unor lucrări funciare; 

- circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. 

Oamenii sunt invitați să anunţe imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate. 

”Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate”, au transmis reprezentanții ISU Suceava.