În vreme ce în majoritatea orașelor din țară prețul energiei termice a „explodat” ca urmare a scumpirii gazelor și energiei termice, la Suceava scade prețul de producere la gardul centralei cu 10,37%.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că pe ordinea suplimentară a ședinței de Consiliu Local este un proiect de hotărâre prin care prețul de producere a energiei termice, pe biomasă, la centrala celor de la Bioenergy, scade de la 189,57 de lei la 169,9 lei.

„Luând în calcul și prețul actual pe transport și distribuție, care nu se modifică, rezultă că prețul total al gigacaloriei va scădea de la 445,54 de lei la 425,87 de lei, adică cu 4,4%”, a spus Ion Lungu.

Modificarea prețului total de producere, transport și distribuție al energiei termice nu se va reflecta și la consumatorii casnici, adică populația, care va plăti în continuare prețul subvenționat, de 240 de lei cu tot cu TVA.

În schimb, se va reduce subvenția acordată de municipalitate pentru populație, de la 205,54 lei pe gigacalorie, cât este în prezent, la 185,85 de lei.

O altă posibilă scădere a tarifului la energia termică este așteptată din ianuarie 2022, ca urmare a anunțatei diminuări a TVA-ului, de la 19% la 5%.

Totuși, există semne de întrebare în privința unei noi scăderi de preț al gigacaloriei, câtă vreme scumpirile din ultima perioadă își vor spune cuvântul și în activitatea societăților de termoficare din Suceava, atât pe producere, cât și pe transport și distribuție.

„Vom vedea ce se va întâmpla până la urmă, dacă nu va fi mărit din nou, dacă nu vom fi obligați să funcționăm și cu gaz metan. Strategia noastră este să funcționăm numai pe biomasă, deși nu este simplu”, a spus Ion Lungu, care a reamintit faptul că producătorul de energie termică se confruntă cu o problemă legată de obținerea de certificate verzi, dar și că se așteaptă și la creșterea prețului la lemn, pentru că acum sunt scumpiri în cascadă, în toată țara.

„Suntem singurul oraș din țară unde astăzi scade prețul gigacaloriei și nu crește”, a concluzionat Ion Lungu.