Protestul angajaților CFR din toată țara s-a transformat într-un adevărat blocaj care afectează aproape întreaga rețea feroviară din România.

Dacă dimineață au protestat fără a opri inițial lucrul, angajații de la mai multe ramuri ale CFR au decis sistarea circulației de la ora 11.00.

Trenul Suceava-București Nord (IR 1754) nu a plecat din stație, având deja mai bine de o oră de întârziere. Nici trenul Galați – Cluj-Napoca nu a ajuns la Suceava, fiind oprit pe traseu. Sunt afectate și trenurile Regio spre-dinspre Iași. De asemenea, nici trenul de la Putna nu a plecat spre Suceava.

Situația este deja tensionată, fiind numeroși călători nemulțumiți, care stau cu biletele în mână și așteaptă să fie duși la destinație.

Circulația a fost oprită în mai toate stațiile importante, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei sau Dornești.

CFR Călători a transmis că protestul de astăzi nu este provocat de compania de transport călători, ci ”este o acțiune sindicală feroviară a angajaților de la S.C.R.L. Brașov SA și a CFR SA”.

Reamintim, marea nemulțumire este legată de amânarea, a doua oară, a aplicării Statutului personalului feroviar. Acesta urma să intre în vigoare pe 1 aprilie 2022, dar a fost amânat pentru începutul anului 2023. Succint, acest statut ar urma să prevadă ca angajații CFR să poată ieși la pensie măcar cu 5 ani mai repede decât vârsta standard și să aibă parte de salarii actualizate, o pensie decentă, unele facilități de transport, decontare parțială concedii de odihnă etc.

În momentul de față, în afară de mecanicii de locomotivă, toți CFR-iști nu au nici o facilitate la ieșirea la pensie ca limită de vârstă, în condițiile în care majoritatea lucrează în ture de noapte, în weekenduri și de sărbători.