Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a declarat că în ultima zi din 2021, dar și în noaptea dintre ani, în majoritatea localităților din județ vor fi organizate evenimente în cadrul programului „Crăciun în Bucovina”, în care turiștii, localnicii și oaspeții acestora, precum și sucevenii veniți din Diaspora vor putea să se bucure de tradițiile și obiceiurile de Anul Nou. Niculai Barbă a amintit că în municipiul Suceava, Festivalul Internațional al Obiceiurilor de Iarnă va avea loc pe esplanada Casei de Cultură și pe zona pietonală dinspre biserica Sf. Dumitru. Datinile și obiceiurile de iarnă vor fi prezentate de opt grupuri și de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, între orele 11:00 și 13:00.

„De asemenea, pentru turiști, localnici și musafirii lor, dar și pentru sucevenii din Diaspora care au venit acasă, în majoritatea localităților sunt organizate și evenimente specifice pentru a marca trecerea dintre ani. Astfel, în toate stațiunile turistice de interes național și local, în zonele publice și la pensiuni vor fi prezentate astfel de momente, tradiții și obiceiuri de Anul Nou”, a spus Niculai Barbă, care a mai adăugat și că în majoritatea municipiilor și orașelor vor fi organizate și focuri de artificii, dar și o serie de evenimente specifice trecerii dintre ani.

În ceea ce privește spectacolele de datini și obiceiuri de iarnă, vicepreședintele CJ Suceava a precizat că în prima parte a zilei de 31 decembrie 2021, acestea vor fi organizate în localități precum Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni, Dolhasca, Bunești, Rădășeni sau Zvoriștea.

Trebuie spus că după municipiul Suceava, unul dintre orașele în care va fi organizat un eveniment de amploare este orașul Vicovu de Sus. Aici, turiștii, localnicii și nu numai vor putea să asiste la spectacolul „Malanca lui Ștefan”, dar și la multe alte surprize pregătite de primăria acestui oraș.

Niculai Barbă a mai declarat că în partea a doua a zilei de 31 decembrie, spectacole de obiceiuri vor avea loc în Cacica, Hănțești, Iaslovăț, Volovăț sau Siminicea.

El a mai spus că focuri de artificii la trecerea dintre ani vor fi la Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Siret sau Putna.

„Îmi exprim speranţa că în anii viitori vom putea să organizăm astfel de evenimente la o amploare mult mai mare. Iar prin programe precum Crăciun în Bucovina păstrăm și punem în valoare bogăția tradițiilor din Bucovina. Și acum, în pandemie, am ales să nu rămânem blocați, ci să fim proactivi, să organizăm evenimentele fără nici cel mai mic rabat de la respectarea regulilor. Ne bucură faptul că se păstrează în continuare aceste tradiții, iar Bucovina se numără printre puținele regiuni unde mai există o varietate atât de mare de datini și obiceiuri de Anul Nou. Iar frumusețea acestora și faptul că sunt apreciate în continuare fac ca în județul Suceava să fie un număr foarte mare de turiști, în majoritatea zonelor din județ gradul de ocupare a unităților de cazare fiind de 100%”, a declarat Niculai Barbă. El a mai adăugat că, pe lângă toate aceste evenimente din județ, și în mediul online vor fi prezentate mai multe spectacole de datini și obiceiuri de Anul Nou, care vor putea fi preluate și de televiziunile locale și naționale.