Concursul Internaţional Studenţesc de Calculatoare Hard & Soft, organizat de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din  Suceava, va debuta luni și se va desfășura în perioada 23 – 28 mai, în cadrul celei de a XXVII-a ediții. Reluat după o pauză de doi ani cauzată de pandemie, Hard&Soft este un concurs adresat studenților seniori din domeniile calculatoarelor, electronicii şi automaticii, care își propune să testeze competențele tehnice hardware și software și de relaționare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul celor cinci zile, echipe formate din câte patru studenți vor încerca să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate. O asemenea reușită necesită cunoștințe avansate din domeniile Știința calculatoarelor, Inginerie electronică și Automatizări, referitoare la proiectarea sistemelor electronice, interfaţare, programare, utilizarea mediilor de dezvoltare software și hardware, testare și documentare.

Concursul Hard&Soft deține astăzi o importantă tradiție, după ce a debutat în anul 1994, cu sprijinul Profesorului John Milner de la City University din Londra, în calitate de președinte al juriului, poziție pe care a ocupat-o la primele 9 ediții. Începând cu anul 2003, coordonarea activității de jurizare pentru 17 ediții a fost asigurată de Profesorul Timothy Hall, de la Universitatea din Limerick, Irlanda. Devenit astăzi o competiție internațională de prestigiu, concursul Hard&Soft ocupă un loc privilegiat în programele manifestărilor studențești europene. De-a lungul timpului peste 1.200 de studenți participanți în cadrul unor echipe din principalele centre universitare din România și de la universități partenere, s-au confruntat la Suceava, căutând soluții la provocări tehnice spectaculoase.

La ediția din acest an s-au înscris 8 echipaje, între care 7 echipaje din ţară (Cluj Napoca - un echipaj, București, Timișoara și Suceava - câte două echipaje) şi un echipaj din Chişinău, Republica Moldova. Juriul este format din: Nicolae Foica - ServiceXpert GmbH, Munich, președinte, alături de Hansjörg Koegel - ServiceXpert GmbH, Munich, Sören Stein - ServiceXpert GmbH, Munich, Detlef Streitferdt Dr. - TU Ilmenau, Maryam Saraban Zadeh - TU Munich, în calitate de membri.

Concursul beneficiază de sprijinul Ministerului Educației, al Primăriei Suceava şi al Consiliului Local Suceava, precum şi al unor companii importante din județele Suceava și Botoșani, care se implică în susținerea, încurajarea și afirmarea tinerilor care se formează în universitate. Prezentarea sistemelor realizate de echipele competitoare, ca răspuns la tema-proiect propusă de juriu, va avea loc pe parcursul zilei de vineri, 27 mai 2022, iar festivitatea de premiere se va desfăşura vineri, 27 mai, începând cu ora 16.00, în Aula din corpul E. Informaţii suplimentare pot fi găsite la adresa:  http://www.hardandsoft.ro/