O postare pe pagina personală de Facebook a medicului infecționist Andi Radu Agrosoaie, de la Spitalul Municipal Rădăuți, a pus pe jar autoritățile medicale din România. Medicul a postat sâmbătă pe pagina sa de Facebook fotografia unei paciente cu o erupție pe față și a scris: „Suspiciune de VARIOLĂ. Spitalul Rădăuți secția boli infecțioase. Primul caz în România. Izolăm, tratăm. Am anunțat Ministrul Sănătății”.

În condițiile în care toată planeta este în alertă de apariția unor cazuri de „variola maimuței” în Europa, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Ministerul Sănătății s-au sesizat imediat. Încă de sâmbătă dimineață, atât purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Băncilă, cât și managerul spitalului din Rădăuți, Dan Vatră, au declarat că din ancheta epidemiologică a rezultat clar că pacienta, în vârstă de 49 de ani, are varicelă (vărsat de vânt), la fel ca cei doi copii ai ei. Diagnosticul de varicelă a fost de asemenea confirmat prin examene de laborator, potrivit Gabrielei Băncilă, prin urmare nu este nici un caz de variolă în România.

Focarul familial cu cele 3 cazuri de vărsat de vânt era diagnosticat și monitorizat de medicul de familie. Speriată de numărul mare de vezicule care i-au apărut – la adulți vărsatul de vânt se manifestă mult mai agresiv decât la copii – femeia a mers la spital la Rădăuți, iar medicul infecționist Andi Radu Agrosoaie a scris pe Facebook că ar boala ar putea fi variolă. Duminică dimineață, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un comunicat prin care precizează că „pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire”.

„Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele: Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată dupa contactul cu copii, membri de familie, care au avut acestă boala, conform șefului secției de Boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu. Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”.