De luna viitoare, elevii care locuiesc în municipiul Suceava și învață la unități școlare din localitate vor beneficia și în vacanță de călătorii gratuite cu autobuzele și microbuzele TPL, pe bază de abonamente nominale, care li se eliberează pe tot parcursul anului. În prezent abonamentele gratuite pentru elevi se eliberează doar pe parcursul anului școlar, nu și în vacanțe.

Decizia a fost luată în ședința de Consiliu Local de joi, 26 mai 2022, în baza unui proiect inițiat de primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, de modificare a HCL 19/20115,  prin care se acordă facilități și subvenții pentru transportul public local.

„Elevii cu domiciliul sau reședința în municipiul Suceava, din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, care studiază la unități de învățământ din municipiul Suceava, beneficiază de gratuitate la abonamentul lunar nominal integral general valabil pe toate liniile, pentru transportul public local de călători, prin curse regulate, pe tot parcursul anului calendaristic”, este modificarea adusă HCL-ului.

În baza acestei decizii va fi semnat și un act adițional, de modificare a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane, încheiat cu TPL, prin care să poată fi acordată subvenția necesară pentru acoperirea costurilor gratuității elevilor.

Prețul unui abonament TPL cu care se poate călători o lună de zile, pe toate liniile, este în prezent de 75 de lei, iar contravaloarea abonamentelor acordate gratuit elevilor și studenților este acoperită de la bugetul Primăriei Suceava, prin subvenția acordată TPL-ului.

Această facilitate, de eliberare a abonamentelor gratuite pentru elevi pe durata întregului an calendaristic, a mai fost acordată anterior, dar s-a renunțat la ea în perioada de debut a pandemiei, când se dorea limitarea numărului de persoane care circulă cu mijloacele de transport în comun.

Abonamentele gratuite pentru elevi se obțin pe baza buletinului și a adeverinței școlare, la ghișeele TPL din Centru - stația de autobuz (07:00-18:00), Gangul de pe str. Meseriașilor (07:00-15:00); Obcini - stația de autobuz - Bulevardul Academician Vasile Grecu (07:00 – 15:00) sau stația de autobuz "Orizont" - Burdujeni cu program de lucru între orele 7.00 - 15.00.