Polițiștii suceveni din mai multe zone ale județului au intensificat în această săptămână acțiunile de control și de cercetare penală în cazuri în care aveau date despre afaceri ilegale cu lemn. De această dată nu mai este vorba doar de ”pești mici”.

În urma acțiunilor desfășurate pe parcursul a două zile a fost identificată o instalație de debitare a materialului lemnos provenit exclusiv din infracțiuni silvice, au fost confiscați peste 100 metri cubi material lemnos și au fost indisponibilizate 4 vehicule de mare tonaj destinate transportului de material lemnos, în valoare de peste 100.000 de euro. Cel puțin în cazul a două vehicule, infracțiunile au fost constatate clar, prin inventariere silvică.

 

·        Descindere la un gater clandestin, unde se prelucra exclusiv lemn tăiat ilegal

 

 

Pe 25 mai, polițiștii de la Secția Rurală 15 Vatra Dornei au acționat în baza unor informații legate de un gater clandestin, la Dorna Candreni. În baza unui mandat de percheziție domiciliară polițiștii au descins la Dorna Candreni, acțiunea fiind efectuată și cu o grupă de luptători de la Serviciul Acțiuni Speciale, având în vedere riscul ridicat al unor comportamente agresive.

Perchezițiile au vizat un localnic din Dorna Candrenilor despre care erau date că  avea amplasată o instalaţie pentru debitarea materialului lemnos provenit din infracţiuni silvice.

La acțiune, pentru inventarierea cantităţii de material lemnos identificată a fost solicitat sprijin din partea Gărzii Forestiere Suceava şi a Ocolului Silvic Vatra Dornei.

În urma verificărilor a fost identificată cantitatea de 45,519 mc lemn rotund răşinoase, 5,269 mc lemn paltin şi 27,933 mc cherestea, în valoare totală de 32.753,32 lei, pentru care bărbatul care deține locația nu a putut prezenta documente legale de provenienţă. Sunt date că tot lemnul provine din infracțiuni de tăiere ilegală şi furt de arbori.

Ancheta din acest caz este în plină desfășurare.

 

·        Prinși în flagrant în timp ce descărcau o cantitate mare de lemn fără acte

 

Tot miercuri, 25 mai, în jurul orei 12.30, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier Piscicol, în timp ce acționau în baza Planului de Acţiune “Scutul Pădurii ”, au identificat pe un drum comunal neclasificat, de pe raza localității Pojorâta, o autoutilitară din care se descărca material lemnos în curtea unui imobil.

Verificările au arătat că nu există documente pentru acest transport.

Autoutilitara a fost condusă la Centrul de fructe Sadova din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, unde s-a inventariat materialul lemnos, rezultând un volum de 13,69 mc. lemn rotund rășinoase. Tot lemnul este de proveniență ilegală.

Fiind vorba de peste 10 mc lemn transportat ilegal s-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de ,,transport cu orice mijloace de transport în volum de peste 10 m.c. a materialului lemnos, fără documente specifice de transport”. Conform legii, a fost pusă sub sechestru și mașina de transport, evaluată la 25.000 de euro. 

 

·        Două transporturi mari, suspecte, oprite la Câmpulung pentru continuarea cercetărilor

 

 

Tot miercuri, după-amiază, polițiștii din cadrul Biroului Ordine Publică Câmpulung Moldovenesc au oprit pentru control două ansambluri auto, ambele formate din autoutilitare și semiremorci, care transportau lemn rotund rășinoase. La volanul celor două vehicule erau bărbați din Dofteana-Bacău.

Cele două vehicule grele aveau avize pentru cantități de lemn, însă există suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor și la cantitățile de material lemnos transportate. 

Cele două vehicule grele au fost indisponibilizate și date în custodie personalului din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta. Lemnul urmează a fi inventariat pentru a se stabili cert despre ce este vorba.

 

·        Încă un ansamblu auto confiscat. Transporta peste 16 mc lemn în plus față de ce era în acte

 

 

Polițiștii au continuat verificările și în ceea ce privește un transport de material lemnos oprit pe DN 2H în apropierea municipiului Rădăuți și condus la Ocolul Silvic Marginea.

Șoferul prezentase la control avize pentru o cantitate vizibil mai redusă decât ce era în vehicul.

După inventariere a rezultat că respectivul vehicul transporta cantitatea totală de 26,24 mc material lemnos în timp ce, conform avizelor, cantitatea totală era de 9,6 mc, sortiment resturi de lemn. A rezultat un plus de 16,64 mc, pentru care nu se dețin avize de transport.

Și în acest caz este vorba de răspundere penală

”S-a dispus confiscarea întregii cantități de material lemnos și indisponibilizarea ansamblul auto format din autoutilitară și remorcă folosit la transportul de materiale lemnoase, acesta fiind depus și sigilat în locația special amenajată aparținând IPJ Suceava.

Polițiștii din cadrul SPR3 Marginea s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

 

·        27 de camioane, confiscate de polițiști în ultimul an și jumătate

 

Comisarul-șef Ionuț Epureanu a reamintit că modificările legislative care au intrat în vigoare la finalul anului 2020 au transformat fapta de a transporta material lemnos fără deținerea de documente care să ateste legalitatea provenienței în infracțiune. Legea prevede și confiscarea mașinii, însă când este vorba de peste 10 mc lemn de proveniență ilegală.

Urmare a modificărilor legislative care incriminează ca infracțiune transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documentele specifice de transport și prevăd și sancțiunea complementară a confiscării mijloacelor auto, în anul 2021 polițiștii au confiscat 16 ansambluri auto în valoare de cca. 500.000 de euro.

În acest an, urmare a intensificării acțiunilor de verificare și control, doar în perioada ianuarie – iunie au fost confiscate 11 ansambluri auto în valoare de cca. 400.000 de euro.