Profesoara de limba și literatura română Maria Epatov, la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, a obținut recent Premiul pentru critică literară -  pentru „Debut”, în cadrul Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu”, ediția a V-a, desfășurat, în perioada 20-22 mai, la Roman. Festivalul Național „Garabet Ibrăileanu” a fost organizat de Uniunea Armenilor din România, Filiala Roman, al cărei președinte este dr. Emanuel Nazaretian.

Manifestările au cuprins o serie de lansări de carte, concursul de aforisme „Garabet Ibrăileanu”, precum și o masă rotundă pe tema contribuției lui Garabet Ibrăileanu la dezvoltarea culturii și a literaturii române, la care au luat cuvântul prof. univ. dr. Mihai Zamfir, prof. univ. dr. Dan Cristea și dr. Maria Epatov. Secțiunea de critică și istorie literară a fost moderată de Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România (UAR) și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR). Au fost acordate două premii pentru critică literară: Dan Cristea Teodor – Premiul „Opera Omnia” și Maria Epatov – Premiul pentru critică literară pentru „Debut”.

Prof. dr. Maria Epatov a susținut, în luna martie 2022, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, teza de doctorat „Literatură Și Identitate. Ce înseamnă a fi scriitor armean în literatura română?”, coordonator fiind prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, obținând distincția „Summa cum laudae”. Activitatea sa publicistică cuprinde articole în „Convorbiri literare”, „Viața românească”, „Meridian critic”, „Romanial Journal of Literary Studies”, „Analele Bucovinei”.