Festivalul-Concurs de Literatură „Rezonanţe Udeştene”, ediţia a XXVI-a, se va desfăşura, în perioada 29-30 iunie 2022, la Suceava şi Udeşti. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria Comunei Udești, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Bucovinei, Crai Nou Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, Asociația Culturală „Mircea Motrici”, Centrul Cultural “Unirea sub Oadeci” Udeşti, Biblioteca Comunală “Constantin Ştefuriuc” Udeşti.
Scriitorul Ioan Manole ne-a spus că acest concurs îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul creatorilor din literatura de astăzi şi se va desfăşura pe trei secţiuni: poezie, proză scurtă şi reportaj literar. În concurs sunt acceptate lucrări nepublicate şi nepremiate la alte concursuri literare, tehnoredactate cu diacritice. La concurs pot participa autori de orice vârstă, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, nu au debutat editorial şi nu au obţinut Marele Premiu la ediţiile precedente ale concursului. Lucrările vor fi trimise pe adresa electronică ioanmanole2010@gmail.com, până pe 15 iunie 2022. Ele vor purta în loc de semnătură un motto ales de autor, care se va regăsi pe fiecare pagină a scrierilor sale. Într-un fişier separat se va trimite un curriculum vitae al autorului (având acelaşi motto), care va conţine numele şi prenumele autorului, locul şi data naşterii, studii, activitate literară, adresa completă, numărul de telefon şi adresa electronică.
La secţiunea poezie, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum cinci şi maximum zece poezii. La secţiunea proză scurtă, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum o proză scurtă şi maximum trei. La secţiunea reportaj literar, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu un reportaj de maximum cinci pagini. Un concurent poate participa la toate secţiunile.
Toți laureații sunt invitați să participe la manifestările care vor avea loc cu ocazia acestui festival. Nu se acceptă absențe decât în situații extreme sau de boală. Ignorarea activităților culturale și absența de la aceste manifestări pot duce la pierderea valorii materiale a premiilor oferite de organizatori.
Reguli de redactare
Textele tuturor secțiunilor se redactează în Word, font Times New Roman, corp 12; spațiere: la un singur rând. Nu se admit texte fără diacritice. Textele vor fi redactate cu â/sunt. Organizatorii competiției spun că toți concurenții „vor respecta normele în vigoare: vezi Academia Română, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ed. a II-a revizuită și adăugită, Univers Enciclopedic, București, 2010”.
Lucrările nu se returnează, ele urmând a intra în patrimoniul concursului „Rezonanţe Udeştene”, iar laureaţii vor fi publicaţi în „Caiete udeştene”, volum editat pe suport electronic de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina.
Laureaţii vor fi anunţaţi până pe 25 iunie 2022, pentru a fi prezenţi la festivitatea de premiere, precum şi la manifestările prilejuite de finalizarea Concursului, care vor avea loc la Suceava şi Udeşti, pe 29 şi 30 iunie 2022.
„Manifestările vor consta în lansări de carte, şezători literare, recitaluri de poezie, spectacol de teatru, vizite la muzee şi monumente de artă din judeţ, realizate cu participarea membrilor juriului şi a altor personalităţi literare. Organizatorii asigură cazarea, masa și transportul laureaților, a juriului și invitaților speciali”, a mai completat scriitorul Ioan Manole. În eventualitatea în care laureaţii doresc să fie însoţiţi şi de alte persoane, acestea trebuie să-şi suporte integral toate cheltuielile, iar organizatorii trebuie anunţaţi până cel mai târziu la data de 25 iunie 2022, pentru a face rezervările necesare.
Juriul concursului va fi alcătuit din critici literari, poeţi, prozatori, redactori-şefi de reviste literare, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Membrii juriului nu pot schimba ulterior, decât în condiții excepționale, ordinea rezultată în urma jurizării. Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul va acorda următoarele premii: Poezie: Marele premiu „Magda Isanos”, Premiul I, Premiul II, Premiul III, Premiul „Constantin Ştefuriuc”; Proză Scurtă: Marele premiu „Eusebiu Camilar”, Premiul I, Premiul II, Premiul III; Reportaj Literar: Marele premiu „Mircea Motrici”, Premiul I, Premiul II, Premiul III. Vor fi acordate, în funcţie de posibilităţi, şi premii ale unor reviste literare. Pentru mai multe informații despre concurs: Ioan Manole, telefon 0755 764 373.
Comentarii