Președintele social-democraților suceveni, senatorul Ioan Stan, a declarat că PSD susține extinderea programului de masă caldă în școli, mai ales în unitățile din mediul rural, inclusiv ca soluție pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar. Ioan Stan a spus că statisticile arată o realitate dureroasă, respectiv că la fiecare 100 de copii din satele României, cel puțin doi au abandonat școala în ultimii ani. “În mod clar și precaritatea financiară a părinților a avut un rol determinant în această chestiune, pentru că pur și simplu copiii nu pot învăța cu burta goală”, a precizat Stan. El a arătat că la ora actuală se desfășoară un program pilot, derulat în 150 de școli de stat, în care guvernul finanțează distinct de bugetului Ministerului Educației o masă caldă pentru elevi. “Din punctul nostru de vedere, este necesară trecerea la o nouă etapă, respectiv gândirea unui program național, cu accent pe mediul rural, care să fie finanțat din fonduri europene, cel puțin în componenta de construcție a facilităților necesare servirii  mesei, cum ar fi cantine, mobilier, veselă sau echipamente”, a afirmat liderul PSD Suceava. El a mai spus că social-democrații au convingerea că prin atragerea acestor fonduri se pot crea facilități pentru copiii “și ar fi păcat să nu realizăm acest lucru”.

Ioan Stan a subliniat că PSD a făcut din combaterea abandonului școlar o prioritate asumată în programul său pentru educație, considerând că educația este cea mai valoroasă resursă care poate fi folosită în dezvoltarea României, în crearea unui mediu predictibil și echilibrat din punct de vedere socio-economic pentru cetățeni.

“Din păcate, este deja o certitudine recunoscută oficial că învățământul online impus în pandemie a fost o catastrofă și nu trebuie să mai permitem copiilor noștri să treacă prin așa ceva. Nu mai merge să improvizăm, trebuie găsite soluții punctuale la probleme punctuale, or una dintre aceste probleme este cea a asigurării unei mese calde cu prioritate copiilor din mediul rural, dar nu numai lor”, a mai spus Ioan Stan. În final, el a precizat că PSD susține că măsurile care pot contribui la atenuarea sau remedierea abandonului școlar și combaterea analfabetismului funcțional în rândul elevilor sunt nu doar necesare, ci devin imperative existențiale, dincolo de orice dispută sau identitate politică.