Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, căruia i-a solicitat să ia măsuri urgente pentru creșterea capacității punctului de frontieră Siret, în vederea fluidizării tranzitului de mărfuri care vin din Ucraina.

”Imposibilitatea utilizării de către Ucraina a porturilor de la Marea Neagră pentru a transporta mărfurile a generat o intensificare a transporturilor alternative (rutier și feroviar), fluxurile de camioane fiind și de peste 10 ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Acest lucru a determinat puternice aglomerări în punctul de trecere a frontierei de stat de la Siret, unii șoferi de camion așteptând și mai bine de o săptămână pentru a putea trece frontiera de stat cu România. În ciuda faptul că Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu un puternic deficit de personal la nivelul tuturor structurilor, consider că o suplimentare temporară a personalului în PTF Siret ar diminua în mod semnificativ aglomerația și ar diminua timpii de așteptare”, a menționat Ioan Balan.

Deputatul sucevean spune că reconfigurarea traficului de mărfuri prin România aduce beneficii pe orizontală și pentru țara noastră, dar contribuie și la asigurarea stocurilor de alimente în spațiul Uniunii Europene. În acest context, Ioan Balan vrea să știe dacă este posibil, măcar cu caracter temporar, să fie suplimentat numărul de personal din Punctul de trecere a frontierei Siret, în scopul diminuării timpilor de așteptare și al fluidizării tranzitul de mărfuri. O altă problemă pe care parlamentarul sucevean o dorește clarificată este aceea dacă se ia în calcul ca, cel puțin cu caracter temporar și exclusiv pentru tranzitul de marfă, să fie deschise rapid noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina. De asemenea, deputatul liberal l-a întrebat pe ministrul Bode ce alte măsuri are în vedere, astfel încât sprijinul statului român pentru Ucraina să se materializeze și pe componenta economică, prin facilitarea exporturilor de mărfuri.