Medicul originar din Câmpulung Moldovenesc care a făcut parte din echipa care a inventat medicamentul Polidin, Sylvia Hoișie, s-a stins din viață marți dimineață. Deportată cu întreaga familie în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, pe când avea doar 14 ani, Sylvia Hoișie a supraviețuit celor 4 ani de lagăr și s-a întors în România. A studiat medicina la Iaşi, după care s-a angajat la Institutul Cantacuzino, în același oraș, unde a devenit unul dintre cercetătorii care, la începutul anilor ‘60, au inventat cunoscutul medicament Polidin, stimulator al imunităţii utilizat zeci de ani de o ţară întreagă. În urma invenţiei, Sylvia Hoişie s-a ales cu un nume nou: „dna doctor Polidin”.

A păstrat toată viața certificatul de inovator al Polidinului, alături de multe altele obţinute în urma celor 61 de ani dedicaţi medicinii şi cercetării. Până la sfârșitul zilelor a locuit într-un apartament modest, cumpărat în rate, în cartierul ieșean Tătăraşi, dar „acasă” pentru ea a rămas mereu orășelul de munte din Bucovina. „E oraşul meu, unde m-am născut şi am să vă spun că, dacă spun acasă, spun tot Câmpulung Moldovenesc”, ne spunea doctorița în 2016, când a fost laureată a Galei Monitorul de Suceava „Top 10 suceveni”.

În 2018, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, a fost decorată, alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Decoraţiile le-au fost acordate „în semn de deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul deportărilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”.

Peste exact o lună, dr. Sylvia Hoișie ar fi împlinit 95 de ani.

 

Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, Iași, vineri, 27 mai 2022, la ora 11.00.