Suceava își dorește să devină un reper pe harta evenimentelor culturale.

Prima ediție a Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu” a debutat joi, 2 iunie, la sediul TMMVS, după ce abia recent s-a tras cortina după Festivalul Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec.

„Bine ați venit la deschiderea primei ediții a concursului internațional <Ciprian Porumbescu>, dedicat secțiunii de cvartet de coarde. Mă bucură enorm că se întâmplă acest lucru și vreau să ofer mulțumirile noastre, ale juriului. Ne dorim cu toții ca acest concurs să devină un reper pe harta mondială culturală”, a spart gheața Gabriel Croitorul, profesor la Universitatea națională de Muzică din București, care a mai fost la Suceava cu vioara lui Enescu.

În calitate de președinte al juriului, format din membrii cvartetelor „Transilvan” și „Ad Libitum”, a ținut să îi și prezinte: Vasile Jucan, rectorul Facultății de Muzică din Cluj, Nicușor Silaghi, profesor universitar la Facultatea de Muzică din Cluj, Șerban Mereuță, director artistic al Filarmonicii din Iași, Remus Azoiței, profesor la Academia Regală din Londra.

Nu în ultimul rând el a urat succes formațiilor de muzică clasică înscrise la prima ediție a concursului, invitându-l pe scenă pe vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă. „În următoarele zile la Suceava se întâmplă lucruri unice! Acest festival aduce împreună mari personalități ale culturii românești, multă emoție, plus că vine în continuarea altor evenimente culturale de renume care s-au întâmplat aici – Lira de Aur și Festivalul Zilele Teatrului Matei Vișniec.

Este o perioadă în care Suceava freamătă, viața culturală este în prim-plan.

Sper ca ediția de anul viitor, ceea ce va confirma acest festival, să se desfășoare în perioadă de pace la granițe.

Valoarea unui festival este dată de valoarea membrilor juriului, de cea a premiilor și de calitatea concurenților și stăm bine la toate trei capitolele.

La compoziții proprii avem piese din țară și din străinătate, chiar și de pe alt continent.

Este o ediție care va rămâne în istorie și invit toți sucevenii, dar și pe cei care se află în treacăt prin Suceava, să nu rateze acest festival”, a transmis Niculai Barbă la ceremonia de deschidere a festivalului.

Pe lângă evenimentele din acest festival, în aceste zile în întregul județ sunt organizate manifestări dedicate lui Ciprian Porumbescu, inclusiv comemorarea marelui compozitor.

Zilnic, la orele 19.00, au loc spectacole extraordinare, cu intrare liberă, iar sâmbătă, pe esplanada din Centru, va avea loc punerea în scenă a operetei Crai Nou, de către Orchestra Metropolitană București.

Seria evenimentelor culturale din cadrul Festivalului Internațional "Ciprian Porumbescu" se va încheia duminică, 5 iunie 2022, cu recitalul formației camerale "Croitoru String Virtuosi", intitulat sugestiv "Un secol de muzică tradițională".

Recitalul va avea loc pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, de la ora 18:00.