Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava a anunțat că începând de joi, 2 iunie a.c., sucevenii pot investi în titlurile de stat „Tezaur”, cu maturități de unu și trei ani și dobânzi anuale de 7,2% și 7,8%. Titlurile de stat au valoare nominală de un leu și sunt în forma dematerializată. Titlurile de stat pot fi cumpărate între 2 și 27 iunie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual. Operațiunile care pot fi realizate online sunt deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat „Tezaur”, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Titlurile mai pot fi achiziționate între 2 și 28 iunie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului, între 2 și 27 iunie 2022 în mediul urban și 2-24 iunie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale Compania Naționale Poșta Română SA.

Șeful Finanțelor sucevene a explicat că dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. „Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile”, a arătat Petrică Ropotă.

De precizat că fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.