Inspectorii de muncă suceveni vor organiza, pe parcursul acestei veri, dar și în luna octombrie mai multe controale la firmele care exploatează masă lemnoasă. Șeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, a spus că aceste controale au fost dispuse după ce în unitățile de exploatare forestieră din toată țara, în ultimul timp s-au evidenţiat mai multe nereguli, prima dintre acestea fiind înțelegerea tacită dintre angajatori și lucrători, în urma căreia angajații prestează muncă în lipsa unui contract individual de muncă, profitând de avantajul că activitatea se desfășoară departe de așezămintele umane, în condiții de izolare socială, fără a avea efectuat controlul medical la angajare şi o instruire corespunzătoare înainte de începerea activității. De asemenea, Romeo Butnariu a spus că la aceste unități se constată o lipsă a forţei de muncă calificată, cu instruire necorespunzătore din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă şi experienţă în domeniul exploatării lemnului. „În același timp s-a constat că nu se întocmește documentație de exploatare a parchetelor, dar și lipsa de coordonare şi supraveghere a lucrătorilor care își desfășoară activitatea de prelucrare primară a lemnului, de către personal tehnic care să aibă studii de specialitate și să organizeze activitatea în mod corespunzător”, a spus șeful ITM Suceava. El a adăugat că potrivit informațiilor existente, agenții economici care au licitat masa lemnoasă, de cele mai multe ori nu o și exploatează, subcontractând parchetele forestiere altor firme neatestate, neabilitate și fără dotări tehnologice corespunzătoare pentru această activitate.

Romeo Butnariu a mai precizat că dinamica accidentelor de muncă cu incapacitate temporară de muncă, a accidentelor mortale şi cu invaliditate înregistrate în ultimii 5 ani, la nivel de țară, exprimă o creștere a indicelui de gravitate, de la un an la altul, pe fundalul scăderii numărului mediu scriptic al lucrătorilor.

„Controalele vor viza stabilirea de măsuri pentru reducerea numărului de accidente de muncă grave, mortale şi cu invaliditate din acest domeniu de activitate”, a explicat Butnariu. El a mai spus că prin aceste verificări se urmărește creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor din domeniul de activitate exploatare forestieră în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă și luarea măsurilor necesare în vederea prevenirii accidentelor de muncă, dar și eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniul exploatărilor forestiere.