Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a vizitat, joi, șantierul restaurării Cazinoului Vatra Dornei, proprietate a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. Premierul a fost întâmpinat de ÎPS Calinic, împreună cu o delegație a Centrului Eparhial din Suceava. Au mai fost prezenți  europarlamentarul Rareș Bogdan, subsecretarul de stat Doina Iacoban, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și alți oficiali ai Guvernului și Parlamentului, primarul de Vatra Dornei, Ilie Boncheș, reprezentantul firmei de construcții IASICON, care face restaurarea, precum și mai mulți consilieri de la Centrul Eparhial din Suceava.

Explicațiile despre restaurarea acestui monument de referință pentru patrimoniul local și național le-au fost furnizate oaspeților de ing. Ciprian Muscă, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După vizitarea lucrărilor de consolidare și restaurare, ÎPS Calinic a conferit premierului Ciucă Medalia și icoana jubiliară.

Cazinoul Băilor, monument clasa A, construit între anii 1896-1898 de arhitectul vienez Peter Paul Brang, este restaurat și consolidat cu fonduri europene. După finalizarea lucrărilor, la sfârșitul acestui an, va deveni Centrul muzeal „Cazinoul Băilor”. Sala mare a viitorului centru muzeal va fi multifuncțională, patru săli vor fi pentru expoziții permanente și bibliotecă, iar la subsol va avea o video arhivă și un centru de restaurare.

 

·       Înainte de începerea lucrărilor clădirea era în colaps

Clădirea a fost afectată de ambele războaie mondiale, lucrări de reabilitare ample nu s-au făcut, au fost doar intervenții minimale, iar înainte de această reabilitare „era aproape de colaps”, după cum i-a spus premierului inginerul Ciprian Muscă. „Valoarea proiectului a fost de 21 de milioane de lei. Față de aceste 21 de milioane, beneficiarul, adică Arhiepiscopia, avea obligația să contribuie cu 2%. Cu sprijinul Consiliului Județean, cu care Arhiepiscopia a intrat în parteneriat, a adus aproape 8 milioane de lei”, a spus Ciprian Muscă.

Cazinoul a fost retrocedat Arhiepiscopiei în 2004. Contractul de finanțare pentru reabilitare, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, a fost semnat în decembrie 2017.

Cele mai mari probleme, potrivit lui Ciprian Muscă și reprezentantului constructorului, ing. Gheorghe Băean, au fost drenarea apelor care prin capilaritate au ajuns să infiltreze zidurile pe o mare suprafață, și ciuperca Merulius lacrymans, care afectează nu doar lemnul, ci și mortarul dintre cărămizi și care a pătruns din demisol până în pod. A fost necesar să se facă tratament inclusiv în sala mare pentru a scăpa de ciupercă. „Au fost provocări extraordinare atât în faza de proiectare, cât și de execuție. Apa infiltrată în zidurile primului nivel până la plafon a reprezentat o problemă care a necesitat soluții complexe”, a spus ing. Băean.

Reabilitarea cazinoului se face după planul inițial. Toate piesele care pot fi salvate se restaurează sau sunt refăcute în atelierul din București al artistului plastic Alexandru Siminic.